Annons

S borde dra lärdom av idéprogramsarbetet i C

Socialdemokraterna har problem med sin ideologiska profil. Partiet borde dra lärdom av Centerns idéprogramsarbete, skriver Fredrik Livijn och Karl Andersson i Socialdemokratiska studentförbundet.

Under strecket
Publicerad

Centerpartiet löper nu sitt livs gatlopp. Deras önskan att ta fram ett konsekvent och tydligt idéprogram har lett till en kris som riskerar att föra dem ut ur riksdagen. Centerpartiet är emellertid föredömliga i det avseendet att de nu söker definiera sig ideologiskt samt att de för sin ideologiska profil till väljarna. Detta är något Socialdemokraterna, som snart ska besluta om ett nytt idépolitiskt program, kan dra lärdom av.

**Socialdemokraterna har problem med sin ideologiska profil. Detta är en konsekvens av att Socialdemokraterna omfattar en stor mängd människor med olika erfarenheter och önskemål, vilket i demokratisk bemärkelse är positivt. Kritiken mot Socialdemokraterna som ett splittrat parti med otydlig ideologisk profil har dock blivit allt mer legitim. Åsiktsmässig bredd är positivt, men Socialdemokraterna får inte mista den ideologiska glöd som historiskt har präglat partiet. Det är viktigt för partiet, för Sverige och för demokratin. **

Annons
Annons
Annons