Annons
X
Annons
X

S bjuder på absolut ingenting originellt

PÅ PLATS | ALMEDALEN

– Det är absolut ingenting originellt vi har kommit fram till.

Orden är den finländske ekonomen Sixten Korkmans och de sammanfattar väl socialdemokraternas ekonomiska seminarium i Almedalen igår. Korkman är tidigare generaldirektör vid ­Rådet för ekonomi och finansfrågor i EU.

Därutöver deltog även Thomas Östros, men han fördelade mest ordet och gav få egna synpunkter. Panelen i övrigt bestod av LO-ekonomen Lena Westerlund och TCO:s Sture Nordh.

Annons
X

Själv sökte jag efter seminariet upp Andreas Bergh, nationalekonom som i slutet av förra året utkom med boken Den kapitalistiska välfärds staten (Ratio).

Vad säger välfärdsforskare Bergh om det scenario som Östros målar upp om att när folk lämnar a-kassan så leder det till rädsla och krav på protektionism?

A ndreas B ergh (AB) : Det man kan fråga sig är om Östros har gjort en systematisk analys av vilka det är som har lämnat a-kassan. På en teoretisk grund kan jag säga att det är de välutbildade och välavlönade. De som inte är rädda för att bli arbetslösa och som inte tyckte att a-kassan var värd sitt pris.

Sanna Rayman (SR) : S motsätter sig skattesänkningar, vill absolut inte konkurrera med löner och förordar istället utbildningsinsatser och åtgärder för de arbetslösa. Vad tycks?

AB: Vad de säger är i princip att folk som av någon anledning inte kan jobba i de högteknologiska branscherna, ska finnas i transfereringssystemen. Visst, det är sant att vi inte har jobb som betalar så dåligt som i flera andra länder, men det är också sant att vi har betydligt fler personer som sitter fast i systemen. Om du är analfabet i USA kan du få jobb ändå. Är du analfabet i Sverige har du inte en chans.

SR: S frågade sig vad de framtida utmaningarna är. Vad säger du?

AB: Framför allt har vi en demografisk utmaning som börjar nu och pågår fram till 2030. Den kommer att lösas om vi förmår arbeta längre under livet. En annan utmaning är att klara av ökad efterfrågan på vård och äldreomsorg. Vi måste ställa oss frågan om det är okej att den som har råd lägger privata pengar på att, tja, få en cognac efter maten. Socialdemokraterna måste bestämma sig för om det ska vara ”samma för alla” eller inte. Ska det vara det så kommer antingen skattenivåerna att bli kopiöst höga, eller så kommer nivån på utbudet att bli oacceptabelt låg för väldigt många. Väljer man det senare faller den breda medelklassens acceptans för den svenska modellen och välfärdsstaten.

SR: Hur hade ett mer spännande s-seminarium kunnat se ut?

AB: En bra sak vore om de tog upp ny modern tillväxtforskning om byråkratins effektivitet, korruption, domstolar, äganderätter med mera och lade ett program för detta. Det fanns ju en tid när s alltid tog hit intressanta internationella ekonomer. Jag tänker till exempel på Hernando de Soto som tittat på hur lång tid det tar att få starta eget i Peru. Även i Sverige finns det liknande brister. Det finns också tendenser till vänskapskorruption. Även om Sverige är bättre än Peru så betyder det inte att Sverige inte kan bli bättre.

Att bli bättre. Det låter som en god ambition. Givet att konkurrenskraft var ett av ledorden vid s-seminariet är det för övrigt talande att företagande inte ägnades många minuter. I s värld heter det fortfarande inte företagare – det heter arbetsgivare.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X