Annons

”S bidragspolitik fräter på samhället”

Statsminister Stefan Löfven.
Statsminister Stefan Löfven. Foto: Emma-Sofia Olsson

Om Sverige inte möter samhällsproblemen med strukturreformer, utan bara krisåtgärder, kommer vi ut på andra sidan coronakrisen med kommuner som går på knäna. Det skriver M-politikerna Oliver Rosengren och Lars Rådén.

Under strecket
Publicerad

Bortom rapporteringen om coronakrisen är Löfvens jobbfiasko fortfarande en verklighet. Socialdemokraternas integrationsmisslyckande är inte mindre allvarligt och akut för att vi just nu fokuserar på smittspridning och att dämpa den ekonomiska nedgången. Nu krävs reformer som stöttar människor till jobb och hjälper kommunerna att klara ekonomin.

Kommunernas ekonomiska svårigheter har varit omfattande i flera år. Coronakrisen läggs ovanpå befintliga utmaningar, och kostnaderna riskerar att skena när en ansträngd omsorg kombineras med snabbt stigande arbetslöshet. Där utanförskap och bidragsberoende får slå rot, drar kriminalitet och otrygghet fram. I utanförskapsområden ökar möjligheten för kriminella gäng växa och ta över. Där är riskerna med isolering i hemmen dessutom stora.

Annons
Annons
Annons