Annons
X
Annons
X

S: Beklagligt att de inte lyssnade på Borg

Oppositionen i Stockholmslandstinget rasar mot den styrande Alliansen, som inte redovisade att Reinfeldts regering försökte stoppa OPS-finansieringen av Nya Karolinska.

Men finanslandstingsrådet Torbjörn Rosdahl (M) säger att han inte kände till några påtryckningar.

Nya Karolinska
Nya Karolinska sjukhuset.
Nya Karolinska sjukhuset. Foto: Tomas Oneborg

Som SvD kunde berätta på måndagen blev det förra finanslandstingsrådet Catharina Elmsäter Svärd (M) uppkallad till både finansdepartementet och statsrådsberedningen vid flera tillfällen 2008–2010.

Såväl statsminister Fredrik Reinfeldt som finansminister Anders Borg ville förmå landstinget att överge tanken på en OPS-finansiering, som står för offentlig-privat samverkan. Argumentet var, enligt SvD:s källor, att affären riskerade att bli 20–30 procent dyrare än nödvändigt och att landstinget kunde låna billigare själv.

Håkan Jörnehed (V) menar att det är oerhört märkligt att Alliansen gick vidare med affären när deras egen regeringen samtidigt ville stoppa den.

Annons
X

– För mig var det nyheter och vi andra har blivit bedragna när man inte kört med öppna kort, säger han.

**Erika Ullberg (S) menar att **Alliansens beteende är graverande.

– Landstingsmoderaterna har aldrig varit kända för att vara lyhörda och det är beklagligt att de inte lyssnade på Anders Borg. I stället handskas de ansvarslöst med skattebetalarnas pengar, säger hon.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Susanne Nordling (MP) förvånas över att vissa moderater enligt henne nu försöker fly från ansvaret när ledarskapet är viktigare än någonsin.

  – Det här visar ännu tydligare att det behövs en extern oberoende totalgranskning av projektet, säger Susanne Nordling.

  Finanslandstingsrådet Torbjörn Rosdahl (M) menar att samtal partikollegor emellan är helt normalt.

  – Det är en dialog som pågår ständigt. Själv kom jag dock in i detta november 2010 och avtalet tecknades i juni 2010. Jag vet helt enkelt inte vad som skedde tidigare.

  Enligt SvD:s källor rörde det sig dock inte enbart om en intern diskussion inom det moderata partiet utan om att regeringen var oroad över landstingets agerande.

  För drygt ett år sedan förlorade tidigare sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfedt (M) kampen mot Torbjörn Rosdahl om posten som finanslandstingsråd. På söndagen bekräftade hon i SvD att hon var motståndare till en OPS-lösning där någon annan lånar upp pengarna. Men det minns inte Torbjörn Rosdahl.

  – Jag har jobbat med henne i fyra år och inte stött på det där, men då fanns redan det här avtalet som var tecknat och den här diskussionen var avklarad, säger han.

  Liberalernas tidigare gruppledare Birgitta Rydberg var aktiv under de viktiga beslutsåren men säger att hon tydligt minns att regeringen inte formellt försökte påverka landstinget.

  – Det var nog internt inom Moderaterna liksom uppgiften att Filippa Reinfeldt var emot OPS, säger hon.

  Landstingsrådet Gustav Hemming (C) har ungefär samma minnesbild.

  – Men oavsett om det var partiinternt eller inte hade det varit värdefullt för alla inom Alliansen att få ta del av vad som sades på finansdepartementet och statsrådsberedningen.

  Annons

  Nya Karolinska sjukhuset.

  Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X