S backar om nytt stridsplan

Försvarsministern backar om satsningen på att utveckla ett nytt stridsflygplan. Regeringen böjer sig för protesterna och lovar att samråda med samarbetspartierna innan det fattas beslut.

Under strecket
Publicerad
Annons

– Om man inte är med och samarbetar kan man inte ha den här typen av inflytande.
Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson är nöjd, sedan regeringen i går skjutit upp flygplansbeslutet.
För Eriksson är det en mindre revansch, efter den interna kritiken mot att miljöpartiet i vintras gjort upp med regeringen om försvarsbeslutet.
Satsningen på 750 miljoner kronor, för att under flera år i samarbete med Frankrike utveckla ett nytt obemannat stridsflygplan, stod på föredragningslistan inför torsdagens regeringssammanträde.
Men regeringen backade alltså i sista stund, sedan protesterna från miljö- och vänsterpartiet blivit för kraftiga.
Både Peter Eriksson och vänsterpartiets Lars Ohly hade då ringt statsminister Göran Persson, för att protestera mot regeringens planer.
Enligt försvarsminister Leni Björklund beror samarbetspartiernas kraftiga reaktioner på att vissa medier givit en ”grotesk” bild av projektet, bland annat att det skulle handla om en svensk beställning av kärnvapenbestyckade plan.

– Jag har inte
på några timmar lyckats förklara projektet så att alla känner sig trygga, säger Leni Björklund.
Björklund understryker att projektet inte innebär att Sverige beställer nya stridsflygplan, utan syftar till att ta fram en prototyp. Kostnaden för detta blir 750 miljoner kronor fram till 2012.
Björklund informerade i tisdags riksdagens försvarsutskott, då alla partier utom socialdemokraterna förde till protokollet att man inte givit klartecken för ett regeringsbeslut. Även borgerliga partier var kritiska, framför allt eftersom man anser att Sverige inte har något ”operativt behov” av det nya stridsflygplanet.
Men Leni Björklund säger att projektet är viktigt för att Sverige ska kunna behålla flygtekniskt kunnande i landet, vilket är avgörande för att Jas Gripen-systemet ska fungera.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons