Annons
X
Annons
X

S backar när SD stödjer förslag

Socialdemokraterna var på väg att reservera sig tillsammans med MP och V för ett erkännande av Västsahara i riksdagens utrikesutskott. Men när Sverigedemokraterna också stödde reservationen hoppade S av.

Av TT

– Jag deltar inte i ett sådant spel, säger Urban Ahlin, Socialdemokraternas utrikespolitiske talesman.

När utrikesutskottet skulle justera sitt betänkande om verksamheten i EU på torsdagen så hade S, MP och V kommit överens om att stödja S-reservationen om ett erkännande av Västsahara. Men så hände något. SD meddelade att de tänkte stödja reservationen.

– Men det är inte samma politik. De har ett eget yttrande om att det ska vara en folkomröstning i Västsahara medan vi anser att de folkrättsliga kraven redan är uppfyllda, säger Urban Ahlin.

Annons
X

Vänsterpartiets Hans Linde är förvånad över att S backar.

– Det låter som ett svepskäl. Det är ofta så att vi har olika motiveringar till våra beslut men ändå landar i samma slutsats, säger han till TT.

Nu blev det i stället en reservation i utskottet som stöds av MP, V och SD.

– Vi får se i kammaren om Socialdemokraterna röstar emot sitt eget förslag, säger Linde, som tycker att Socialdemokraternas agerande är illavarslande.

– Det är olyckligt om vi anpassar oss till hur SD röstar. Då får de ju ett inflytande, säger han.

Även från SD uttrycks förvåning.

– Nu får vi en absurd situation i riksdagen där Socialdemokraterna kommer rösta emot sitt eget förslag, endast därför att vi tyckte likadant. Tror S verkligen att väljarna tycker det är viktigare att peka finger åt SD än att genomdriva sin egen politik? säger Julia Kronlid (SD).

Stockholm TT

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X