Annons
X
Annons
X

S backar i ny Sifo

Det socialdemokratiska tappet fortsätter efter katastrofvalet i september. Samtidigt visar SvD/Sifos novemberbarometer att den moderata uppgången hejdats. Sverigedemokraterna når sin högsta notering någonsin med 6,9 procent.

(uppdaterad)
[object Object]
Förändring från oktobermätningen.

Jämfört med oktobermätningen finns inga statistiskt säkra förändringar för något parti men blickar man tillbaka till september och valresultatet kan man se vissa trender som bekräftats. Det handlar exempelvis om Kristdemokraternas och Centerns djupa kriser sedan de nu tappat taktikväljarna från valet. Med 4,1 procent är KD inte långt borta från avgrunden.

Jämfört med valresultatet har Socialdemokraterna en signifikant nedgång och landar nu på 28,5 procent. Det är ett av partiets sämsta resultat någonsin i en SvD/Sifo-mätning. Och då ska man veta att de allra senaste dagarnas rapportering om partiets kris och Mona Sahlins utsatta läge inte finns med under mätperioden som avslutades i torsdags.

Några sifferexempel på S-krisen är bland annat stödet bland LO-medlemmarna. Det har nu sjunkit till 46 procent, inom TCO är det nere på 27 och bland SACO-anställda är det endast 22 procent som kan tänka sig att stå upp för socialdemokratin. Bland arbetare har partiet nu bara drygt en tredjedel av väljarna bakom sig och en femtedel av tjänstemännen.

Annons
X

Dessutom verkar S fortsätta tappa i storstadsregionerna. I Stockholm, Göteborg och Malmö är man nu nere på 21 procent.

– Om raset fortsätter är svårt att säga, men troligtvis blir det så på kort sikt. S-väljarna är missnöjda med både Mona Sahlin och politikens utformning. Därför hjälper det knappast om man bara byter partiledare och inte politiken. Å andra sidan kan en extrakongress ge den nytändning som behövs, säger Toivo Sjörén, chef för Sifos opinionsmätningar.

För S gör det säkert extra ont att Moderaterna fortsätter att vara det största partiet. Nu är skillnaden över 3 procentenheter trots att den moderata uppgången planat ut.

Trots en intensiv politisk höst har det inte skett några förskjutningar mellan blocken. Alliansen håller sig på 48,8 procent och uppnår inte någon egen majoritet. Det uppluckrade rödgröna sällskapet drar bara till sig 42,8 procent.

I stället är det Sverigedemokraterna som stärkt sin ställning efter valet. De är nu femte största parti med 6,9 procents väljarstöd vilket är all time high för SD.

– De får mer och en annan typ av uppmärksamhet nu och det ökar deras legitimitet. De har en potential att växa ytterligare, men inte särskilt mycket till om man går efter hur många som håller SD som sitt andraval. Samtidigt kan de också snabbt tappa mycket stöd om de inte anses motsvara de förväntningar som väljarna har på dem, säger Toivo Sjörén.

Annons
Annons
X

Förändring från oktobermätningen.

Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X