Ryssvärmen fortsätter skapa problem

Översvämningarna i norra Sverige fortsätter, nu är Jämtland mest drabbat. Och under helgen kan det bli mer åska och regn i södra Sverige. Allt har med ryssvärmen – som nu är på väg bort från Sverige – att göra.

Under strecket
Publicerad
Annons

I samhället
Hammerdal sju mil nordost om Östersund i Jämtland hotar vattnet att svämma över bostadshus och även det vattenverk som förser de tusen invånarna i samhället med vatten. Under natten mellan torsdag och fredag sjönk vattnet något och läget såg aningen bättre ut. På fredagen samlades länsstyrelse, polis, räddningstjänst och SMHI för ett krismöte om översvämningarna.

– Vi har tre problemområden. Det är Hammerdal, där väntas vattnet fortsätta fram till söndag. I Rörström är nivån mycket hög och hotar en telestation och en transformatorstation. Och för Indalsälven är det som mest kritiskt från Hammarstrand och söderut. Tidigare har älven Hårkan varit väldigt hög, men det har kulminerat nu. Jag vet inte hur många byggnader vi har översvämmade i länet, det är mest fritidshus. Men även permanentboende är drabbade, säger Morgan Olsson som är räddningschef i Jämtlands räddningstjänsts förbund.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons