Annons
X
Annons
X

Expert: Snowden problem för Putin

Snowden är ett problem för Putin, anser Rysslandskännaren Padma Desai. Men Rysslandsexperten Ingmar Oldberg tror att Putin kan ta politiska poäng på att visselblåsaren söker rysk asyl.

Edward Snowden trädde fram i den brittiska tidningen The Guardian som den som läckt uppgifterna om övervakningsskandalen i USA.
Edward Snowden trädde fram i den brittiska tidningen The Guardian som den som läckt uppgifterna om övervakningsskandalen i USA. Foto: THE GUARDIAN/AP

Under måndagen briserade nyheten att Edward Snowden söker politisk asyl i Ryssland. Han tros finnas i transitzonen på Moskvaflygplatsen Sjeremetievo
.

Ingmar Oldberg är associerad forskare till Utrikespolitiska Institutets Rysslandsprogram och tidigare forskningsledare på FOI. Han säger att hela historien handlar om att motarbeta amerikanska intressen.

– Det där med läckor och övervakning av medborgarna är något som Putin är specialist på, säger han och fortsätter:

Annons
X

– Hela historien är ett stort ryskt hyckleri, man gör politik av det hela. Putins politik är fullständigt principlös, säger han.

De redan frostiga relationerna med USA förvärras, enligt honom.

– De är naturligtvis redan dåliga. Putin tror att det här tjänar hans intresse, han vill få stöd från majoriteten genom att måla upp fiender utifrån. USA framstår som hotet mot Ryssland, både millitärt och i frågan om undergrävande verksamhet.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Oldberg kan tänka sig att Snowden tvingas att spela med i spelet, eftersom han befinner sig i landet. Hans alternativ blir också färre.

  – Han är i en sårbar situation. De demokratier som vill ta emot honom har oftast utlämningsavtal med USA. Även om EU och alla möjliga tycker illa om den amerikanska övervakningen, så hamnar man i en svår sits om USA officiellt kräver en utlämning.

  Med hans kunskaper om amerikansk underrättelseverksamhet sitter Snowden också på högintressant information för Ryssland. Att Putin sagt att ett krav för Snowden ska få stanna är att han slutar att skada
  ”våra amerikanska partner” kan vara spel för gallerierna.

  – Om han får asyl skulle kunna tänka mig att man sätter i gång och försöker att pumpa honom på information, säger Oldberg.

  Men Padma Desai, amerikansk Rysslandsexpert och professor vid Columbia University i New York, tror att Snowden främst är ett problem för Putin.

  – Ur Putins perspektiv är han en dissident som släppt hemliga dokument, något som Putin borde vara emot, speciellt hur han straffat dissidenter och infört lagar mot sådant. För det andra så är han en oinbjuden gäst, som försämrar relationerna mellan Ryssland och USA, och jag tror inte att Putin tycker att han är värd det.

  Hon tror inte att Ryssland kommer att bevilja Snowden asyl.

  – Jag skulle bli väldigt överraskad om de skulle göra det. Det är inte en situation som är värt att förstöra relationerna med USA. Det är en skillnad med exempelvis Syreien, som är en utrikespolitisk fråga på ett annat sätt. Syrien har ju varit en tidigare allierad.

  Desai säger att frågan är intressant att följa.

  – Om du frågar var Snowden kommer att vara om tio dagar så har jag ingen aning, säger hon.

  Hon tror inte att relationerna mellan USA och Ryssland hittills tagit skada av utvecklingen.

  – Fram till nu, nej. Det är säkert lite dialog fram och tillbaka, men Snowden tog ju faktiskt bara ett plan till Moskva. Jag tror inte att Ryssarna bjöd in honom.

  Testa dig i senaste veckornas nyhetsquiz

  V40 | Vad misstänks partiledaren för? quiz.svd.se V 39 | Vad heter den omstridda boken? quiz.svd.se V 38 | Bäst betalda fotbollsspelaren? quiz.svd.se
  Annons
  Annons
  X

  Edward Snowden trädde fram i den brittiska tidningen The Guardian som den som läckt uppgifterna om övervakningsskandalen i USA.

  Foto: THE GUARDIAN/AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X