Rysslandsexpert: ”En låda du inte vill öppna”

Allt fler sällar sig till skaran som ser en ökad risk för ett krig mellan Ryssland och västvärlden.

– Det är svårt för Putin att backa från de löften han gett befolkningen, säger Rysslandsexperten Carolina Vendil Pallin, FOI.

Under strecket
Publicerad
1. Hur betydelsefullt är onsdagens möte?

Anke Schmidt Felzmann: – Givetvis är mötet viktigt och förhoppningen är att det ska ge framgång, men alla är mycket medvetna om att sannolikheten för att konflikten ska lösas efter mötet är mycket liten. Det märks också på exempelvis Angela Merkels försiktighet efter de tidigare mötena. De europeiska ledarna har stora förväntningar på sig, och har fått ta emot kritik från flera håll. Att tydligt ta ställning emot vapenleveranser till Ukraina kan ha skickat fel signaler till Putin, menar vissa.

Mi Lennhag: – Det här mötet har föregåtts av flera toppmöten och intensiv diplomati senaste veckan, och kan därför ses som mer tillspetsat. Positionerna inför mötet är ändå väldigt låsta och jag har svårt att tro att Ryssland ska ändra sin hållning, där man från rysk sida anser att kriget är en ukrainsk inrikeskonflikt som väst blandat sig i. Det är väldigt svårt att förhandla med ett land som inte anser sig vara part i konflikten.

1. Hur betydelsefullt är onsdagens möte? Anke Schmidt Felzmann: – Givetvis är mötet viktigt och förhoppningen är att det ska ge framgång, men alla är mycket medvetna om att sannolikheten för att konflikten ska lösas efter mötet är mycket liten. Det märks också på exempelvis Angela Merkels försiktighet efter de tidigare mötena. De europeiska ledarna har stora förväntningar på sig, och har fått ta emot kritik från flera håll. Att tydligt ta ställning emot vapenleveranser till Ukraina kan ha skickat fel signaler till Putin, menar vissa. Mi Lennhag: – Det här mötet har föregåtts av flera toppmöten och intensiv diplomati senaste veckan, och kan därför ses som mer tillspetsat. Positionerna inför mötet är ändå väldigt låsta och jag har svårt att tro att Ryssland ska ändra sin hållning, där man från rysk sida anser att kriget är en ukrainsk inrikeskonflikt som väst blandat sig i. Det är väldigt svårt att förhandla med ett land som inte anser sig vara part i konflikten.

Annons

Fredagens fredsförhandlingar i Moskva visar inga resultat. Tyskland håller än så länge emot internationella viljor att förse ukrainska styrkor med vapen.

– Det är en enormt spänd situation och Putin har uttalat att det finns en Nato-legion som strider i Ukraina och som inte företräder ukrainska intressen. Om det är synen i Moskva är situationen mycket allvarlig, säger Carolina Vendil Pallin.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons