Annons

Ryssland vill bygga kärnkraftverk i Finland

Rosatom ansvarar för all kärnteknologi i Ryssland, både den fredliga och militära.
Rosatom ansvarar för all kärnteknologi i Ryssland, både den fredliga och militära. Foto: Oksana Yushko

Ryska företaget Rosatom är en stat i staten med flera hundratusen anställda och ansvarar både för fredlig och militär kärnteknologi. Nu satsar Rosatom stort på expansion utomlands. Samtidigt har kärnkraftsbyggen inom Ryssland försenats.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

I Novovoronezjs nyrenoverade stadion har två flickor rytmisk gymnastikträning. Stadionrenoveringen bekostades av ägaren till kärnkraftverket.

Foto: Oksana YushkoBild 1 av 2

Novovoronezjs kärnkraftverk har fem enheter. Två reaktorer har tagits ur bruk, två nya håller på att byggas upp. Pavel Platonov är chef för anläggningens träningcenter.

Foto: Oksana YushkoBild 2 av 2

– Våra kärnkraftverk är Rysslands stolthet. De modernaste i världen, säger vice chefsingenjör Vladimir Kazanskij.

Vi står uppe på en liten höjd och tittar ner på byggplatsen där enhet nummer 6 i Novovoronezj kärnkraftverk tar form. Det ska börja fungera i juni 2016. Bygget är försenat med över tre år. Enligt Kazanskij är orsaken att leverantörerna har haft problem. Kritiska röster i Ryssland säger att staten helt enkelt saknar pengar.
De nybyggda kyltornen syns lång väg mot horisonten. Novovoronezj, en stad på drygt 30 000 invånare utanför Voronezj i södra Ryssland, är en så kallad monogorod, en stad som har byggts upp kring en enda industri: kärnkraften. Den grundades för arbetarna i ett av Sovjetunionens första kärnkraftverk år 1964.

Annons
Annons
Annons