X
Annons
X

Rysk chefskandidat nobbades av Interpol

Storpolitiken följde med in i Interpols ordförandestrid när generalförsamlingen inte lyckades få till en kvalificerad majoritet för någon kandidat.

Efter flera omgångar stod det dock klart att sydkoreanen Kim Jong-Yang leder organisationen framöver – inte en Kremlvänlig ryss.

Av TT

– Det som är skönt och bra nu är att det blir fortsatt fokus på polissamarbetet och inte på politiken. Nu får Interpol, som den betydelsefulla organisation det är för kampen mot brottslighet, fortsätta att fokusera på polissamarbetet i stället. Det är bra, säger polismästare Ann-Marie Orler, chef för internationella enheten på Noa och delegationsledare för Interpol Sverige på plats i Dubai.

Att omröstningen om en ny ordförande haft en politisk dimension stod klart när Interpols 162 röstberättigade medlemsländer gick till valurnan på onsdagsmorgonen svensk tid.

Under en omröstning i Dubai valdes sydkoreanen Kim Jong-Yang till Interpols nye ordförande. Ryssen Aleksandr Prokoptjuk var förhandstippad att få posten.

Bild 1 av 4

Sydkoreanen Kim Jong-Yang valdes av Interpols generalförsamling till den internationella polisorganisationens ordförande under en omröstning i Dubai. Arkivbild.

Foto: Kang Kyung-kook/AP/TT Bild 2 av 4

Kreml-kritikern Michail Chodorkovskij (till höger) och finansmannen William Browder (till vänster) har varnat Interpol för att utse Aleksandr Prokoptjuk till ny chef för polisorganisationen.

Foto: AP Bild 3 av 4

Interpols generalsekreterare Jurgen Stock och Dubais polisbefälhavare Abdullah Al Marri under Interpols fyradagarsmöte.

Foto: Kamran Jebreili/AP Bild 4 av 4
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X