Annons

Ryssland: USA vill bara ha Syriens olja

USA kommer att ha kvar en militär närvaro vid oljefält i östra Syrien. Här står soldater från den kurdledda SDF-alliansen vakt vid ett tidigare IS-kontrollerat fält i februari i år. Arkivbild.
USA kommer att ha kvar en militär närvaro vid oljefält i östra Syrien. Här står soldater från den kurdledda SDF-alliansen vakt vid ett tidigare IS-kontrollerat fält i februari i år. Arkivbild. Foto: Felipe Dana/AP/TT
Under strecket
TT
Publicerad

Ryssland kritiserar USA:s nya besked om att landet kommer ha kvar en liten militär närvaro i Syrien – vid oljefält i landets östra delar.

USA har i grund och botten ingen rätt att ha en militär närvaro i Syrien, säger det ryska försvarsdepartementet i ett uttalande, och anklagar amerikanerna för att skydda en lönsam smugglarverksamhet.

"Det Washington nu gör – tar över och kontrollerar oljefälten i östra Syrien – är kort och gott internationellt röveri", säger departementet.

USA kritiserades när landet tog hem runt 1 000 soldater från nordöstra Syrien, vilket öppnade för ett turkiskt anfall mot områden som stod under kurdisk kontroll. På fredagen meddelade den amerikanske försvarsministern Mark Esper att landets militära närvaro kommer att stärkas i den oljerika regionen Dayr al-Zawr.

Esper motiverade beslutet med att oljefälten där behöver skyddas för att terrorrörelsen IS inte ska återta kontrollen över dem.

Som Ryssland ser det tillhör all olja i Syrien den ryssallierade syriska regimen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons