Annons
X
Annons
X

Ryssland under press – börsen och rubeln faller

Rysslands premiärminister Dimitrij Medvedev har begärt in åtstramningsförslag från sina ministrar. Han hänvisar till oljeprisets dramatiska fall, som skapat akuta budgetproblem.

Av TT
Oljepriset
[object Object]
Valutakurser vid ett växlingskontor i Moskva. Foto: Alexander Zemlianichenko/AP

– Vi måste anpassa budgetens utgiftssida, för att det ska stämma med väntade inkomster, säger Medvedev på ett regeringssammanträde.

Den ryska statsbudgeten för 2015, med ett kalkylerat underskott på 3 procent av BNP, bygger på ett oljepris på 50 dollar per fat. Men Rysslands finansminister Anton Siluanov har redan flaggat för att det nu vore rimligare att räkna med ett oljepris på 40 dollar per fat i snitt under året.

I fredagens handel har oljepriset fallit till 29:72 dollar per fat, den lägsta nivån på tolv år. Det innebär ett ras på 20 procent sedan årsskiftet och med 74 procent sedan sommaren 2014.

Annons
X

Den ryska rubeln faller i sällskap med ryska aktier och ryska obligationer i skuggan av oljeprisets fall. Moskvabörsens RTS-index, som speglar aktiernas dollarvärde, rasar med nästan 6 procent.

Rubeln faller samtidigt 2 procent till nästan 78 rubel per dollar, en ny bottennivå. Och många bedömare tror att valutaraset kan fortsätta.

– Vi räknar med en nivå på omkring 80 rubel per dollar, säger en rysk valutaanalytiker till Reuters.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  Annons
  X

  Valutakurser vid ett växlingskontor i Moskva.

  Foto: Alexander Zemlianichenko/AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X