Annons

Mats Burström:Ryssland söker ännu sina stupade

Kring Sankt Petersburg ligger ännu kvarlevorna efter tusentals soldater som stupade under andra världskriget. Att söka efter dessa engagerar många frivilliga som vill ge en annan bild av kriget än den officiella.

Publicerad
Hjälmar från stupade soldater kring en grav från andra världskriget vid byn Semjonovskoje väster om Moskva.
Hjälmar från stupade soldater kring en grav från andra världskriget vid byn Semjonovskoje väster om Moskva. Foto: AP PHOTO/IVAN SEKRETAREV

Den 9 maj är dagen då segern i det ”stora fosterländska kriget” högtidlighålls i Ryssland. I år är det 68 år sedan det nazistiska Tyskland kapitulerade för de allierade och de med egna minnen från kriget blir obevekligen allt färre, inte minst i Ryssland där medellivslängden enligt Världsbanken är 69 år. Segerdagen är allmän helgdag i Ryssland och har liksom i det forna Sovjetunionen en hög officiell status. President Putin har till och med fastslagit att ”för vårt land har den 9 maj varit och kommer alltid att förbli ett heligt datum”. Dagen är inte bara en minneshögtid över kriget och krigets offer utan även en glädjehögtid då man firar segern. Efter några års avbrott efter Sovjetunionens fall firas nu återigen segerdagen med en stor militärparad på Röda torget i Moskva.

Hjälmar från stupade soldater kring en grav från andra världskriget vid byn Semjonovskoje väster om Moskva.

Foto: AP PHOTO/IVAN SEKRETAREV Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons