Annons
X
Annons
X

Ryssland skickade brev till svenska politiker

I ett brev från ryska duman till svenska politiker skriver man att freden för 800 miljoner européer kan rubbas med tanke på bland annat händelserna i Ukraina. ”Det ligger i linje med Rysslands offensiva agerande i informationssfären”, säger försvarsforskaren Björn Palmertz till SvD.

Det skärpta säkerhetsläget
[object Object]
Ryska duman har skrivit ett brev till svenska politiker. Foto: AP

**Skrivelsen har översatts **till svenska och är daterad till slutet av januari - men skickades nyligen ut till svenska riksdagspolitiker och EU-parlamentariker.

Pressattachén Liudmila Klimenkova på ryska ambassaden i Stockholm kan till SvD bekräfta att de är avsändare av brevet, som först uppmärksammades på ledarplats av Hudiksvalls Tidning.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Ambassaden säger också att man inte vill kommentera brevet i nuläget utan ber att få återkomma.

  Annons
  X

  I brevet ”Statsdumans vädjan” varnas det bland annat för splittring i Europa, och att en upptrappning av den ”handelsekonomiska sanktionstvekampen” tillsammans med händelserna i Paris hotar säkerheten på hela den europeiska kontinenten.

  Den ryska duman uppmanar svenska politiker och parlament i andra europeiska länder att stävja krisen i sydöstra Ukraina. Annars riskeras ”möjligheten till ett fredligt liv för över 800 miljoner européer”, står det i brevet.

  Björn Palmertz, senioranalytiker på centrum för asymmetriska hot och terrorismstudier på Försvarshögskolan, har läst brevet.

  Vilka är dina reaktioner på brevet som skickats till svenska politiker?

  När man vill påverka sin omvärld på alla nivåer så bedriver man en koordinerad informationsverksamhet.
  Björn Palmertz

  – Det ligger i linje med Rysslands offensiva agerande i informationssfären, det är den linje vi sett i deras praktiska agerande. Man lyfter detta med det gemensamma arvet, att man ska verka tillsammans samtidigt som man inte alls tar upp Rysslands agerande i Ukraina. Man lägger fokus på att mottagarna av brevet har ett politiskt ansvar att det hela inte utvecklas till mer konflikt.

  Hur ska man tolka brevet, är det en vädjan eller är det ett hot?

  – Jag har inte gjort någon komplett analys av brevet, men på ett ställe så står det att man äventyrar ett möjligt fredligt liv i Europa, jag ser det inte som ett regelrätt hot utan snarare som en retorisk del av en påverkanskampanj.

  Sker det ofta att duman skickar ut brev på det här sättet?

  – När man vill påverka sin omvärld på alla nivåer så bedriver man en koordinerad informationsverksamhet, man kommunicerar ett budskap från högsta politiska nivå som alla ska rätta sig efter.

  Fungerar det?

  – Det är svårt att säga något generellt, det är en bred målgrupp som man riktar sig till så det är ingen slump. Jag har sett att den kommunikation som Ryssland genomfört gångna år kan öka handlingsfriheten eller flytta fokus, säger Björn Palmertz.

  – Olika människor tar till sig informationen på olika sätt. Det finns ett antal exempel på uttalanden i västländer som gränsar till Ryssland, som sannolikt har påverkat de inrikespolitiska stämningarna.

  Riksdagspolitikern Kerstin Lundgren (C) är en av flera politiker som fått mejl från den ryska ambassaden med brevet bifogat.

  – Det är rätt så spännande att brevet kom till oss precis innan den utrikespolitiska debatten, det kan ses som en hälsning om att de är medvetna om hur vi arbetar här, säger Kerstin Lundgren till SvD.

  Brevet kan ses i ljuset av den händelseutveckling som sker just nu i Europa, menar hon.

  – Man försöker skrämma och splittra med sin propaganda, men jag tar inte illa vid mig på något sätt. Vi får inte spela oss blinda på deras retorik, det är en del av den verklighet vi har att förhålla oss till idag, säger Kerstin Lundgren.

  Annons
  Annons
  X

  Ryska duman har skrivit ett brev till svenska politiker.

  Foto: AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X