Annons

”Ryssland ser eftergifter som svaghet”

Foto: Mikhail Klimentyev/TT

Det som skiljer vår argumentation från Hans Blix är synen på Ryssland. Ageranden kan inte ses som en parentes, skriver en rad försvarsdebattörer som förespråkar ett Natomedlemskap i en replik till Hans Blix.

Publicerad

Hans Blix hävdar i sin artikel ”Ja till kärnkraft – nej till Nato” att Östersjön är ett lågspänningsområde och att Sverige med ett Natomedlemskap skulle äventyra detta. Föreställningen om lågspänningsområdet har fått sina törnar på senare år genom olika incidenter, genom aggressiv underrättelseverksamhet och hotfullt språkbruk från Moskva. Men i själva verket har grunden för denna föreställning raserats under mer än ett decennium genom den ryska utvecklingen.

I vår slutreplik i den debatt i DN som Hans Blix refererar till i sin artikel analyseras på vilka grundläggande punkter vår verklighetsbild skiljer sig från Natomotståndarnas. Den viktigaste är att vi ser att Putin med avtalsbrott, militära invasioner, krigsretorik och kärnvapenhot har skrotat den säkerhetsordning i Europa som rått sedan det kalla krigets slut.

Annons
Annons
Annons