Recension

Dostojevskijs sista resa. En personlig berättelse om Rysslands förvandlingRyssland ömsar skinn

Under strecket
Publicerad
Annons

Den nyligen publicerade boken Dostojevskijs sista resa handlar inte alls om den världsberömde författaren. Ms Fjodor Dostojevskij är en medelstor passagerarbåt som under sommarhalvåret transporterar turister på de ryska floderna. Hösten 2000 följde den danske journalisten - och författaren - Leif Davidsen med på den sista kryssningen för året från Moskva till staden Perm i Ural.
Sedan 80-talets början har Davidsen bevakat Ryssland för danska medier. De kaotiska åren 1984-88, när alla sprickor vidgades i det krackelerande sovjetiska imperiet, bodde han med sin familj i Moskva. Numera betraktas Davidsen som en av de främsta journalisterna på dansk tv:s utrikesredaktion. Han har också slagit igenom om internationellt erkänd thrillerförfattare med titlar som ”Paparazzons heder” och ”De goda systrarna”. Flera av hans romaner har översatts till svenska.

Den sovjetiska supermakten kunde, som bekant, skicka upp bemannade rymdstationer i omloppsbanor runt jorden. Däremot förmådde inte den statsdirigerade produktionsapparaten ens förse befolkningen med elementära konsumtionsvaror som barnskor och toapapper. Systemet skapade ett av världens mest anarkistiska folk som tvingades att stjäla allt de kom åt för att över huvud taget överleva. Det långvariga terrorväldet traumatiserade Sovjetmedborgarna, skriver författaren, och ställde alla människor emot varandra som bödlar och offer. Idag har den väldiga ryska federationen, som omfattar en sjättedel av jordens landmassa, en bruttonationalprodukt som är jämförbar med Nederländernas.
I ”Dostojevskijs sista resa” redovisar Davidsen sina tankar om den ofantliga samhällsomvandling som pågår i Ryssland. Längs vattenvägarna - från Moskva till Perm på Moskvakanalen samt floderna Volga och Kama - återfinns ett flertal av de uttjänta sovjetiska industrikonglomerat som i dag blivit gigantiska skrotupplag och tickande miljöbomber. I vissa
regioner, som den oljerika republiken Tatarstan, finner författaren å andra sidan ett funktionsdugligt näringsliv och ett spirande välstånd.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons