Annons

Ryssland kopplar allt hårdare grepp om Donetsk

Dagisläraren Galina Kvatj äter lunch med sin dagisgrupp för 4-åringar.
Dagisläraren Galina Kvatj äter lunch med sin dagisgrupp för 4-åringar. Foto: Stefan Bladh

Det ryska inflytandet blir allt tydligare på gatorna i Donetsk. Rubeln är i dag betalningsmedel, pensioner och mediciner betalas i praktiken av Ryssland och de ryska varorna i butikerna blir allt fler.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Svetlana Larina (i mitten) är upprörd över att det skjuts dagligen i hennes kvarter Oktjabrskoje nära flygplatsen i norra Donetsk. Bakom henne till vänster Dmitrij som inte vill säga sitt efternamn och t.h. Aleksej Tjernitsov.

Foto: Stefan BladhBild 1 av 4

Torgförsäljaren Oleh Chizjnjak anser att bägge sidor bryter mot vapenvilan. Hans bostad i Oktjabrskoje-kvarteren i norra Donetsk har blivit beskjuten flera gånger.

Foto: Stefan BladhBild 2 av 4

Viktorija Karpova, 20-årig arkitektstuderande i Donetsk, är glad över att hennes diplom gäller i Ryssland.

Foto: Stefan BladhBild 3 av 4

Chefsläkaren Emil Fistal ser till Lidija Sirotinas bensår.

Foto: Stefan BladhBild 4 av 4

"Flygplats" står det i stora, glänsande plåtbokstäver, som är alldeles perforerade av kulhål. På avstånd anas konturerna av flygplatsen, en gång Ukrainas modernaste som byggdes inför fotbolls-EM 2012. Nu är den totalförstörd, en krigstrofé som inte går att använda till något.

Tre kilometer längre bort har ukrainska trupper grävt ner sig. Eldväxling mellan dem och separatisterna som kontrollerar flygplatsen pågår så gott som dagligen. Ett slags lättjefyllt, slentrianmässigt skjutande som mest verkar ha syftet att påminna fienden om ens existens.

Annons
Annons
Annons