Annons

Ryssland kontrollerar Gori

Ryska styrkor var på torsdagen fortfarande kvar i staden Gori, rapporterar SvD:s utsända. En kolonn med 100 fordon sågs köra in i Zugdidi och ryssar fanns också i hamnstaden Posi. I Moskva sade utrikesminister Lavrov att Georgien ”kan glömma” tanken på att få tillbaka de två utbrytarprovinserna. USA har skärpt tonläget.

Publicerad

Ryska militären kontrollerar fortfarande staden Gori. Trots löfte om tillbakadragande under torsdagen utbröt istället nya strider. Ungefär en kilometer från Stalins hemstad Gori möttes på torsdagsmorgonen georgiska och ryska soldater omgivna av ödemark och solblekta kullar. Den strategiskt viktiga staden nära utbrytarrepubliken Sydossetien har blivit symbolen för konflikten mellan Georgien och Ryssland.

Till en början är stämningen nästan gemytlig. Officerarna skakar hand, hälsar vänligt och börjar förhandla. Enligt den georgiska militären ska Gori överlämnas i deras kontroll under dagen. Men plötsligt förändras allt. De georgiska USA-utbildade specialstyrkorna drar vapen samtidigt som fler ryska pansarvagnar kommer till platsen. Georgiska krypskyttar springer upp i en solfjäder på kullarna medan ryska krypskyttar sprider ut sig under dem. Emellan är vi, fotografer och journalister, som försökt ta oss in i Gori för att få en bild av den humanitära situationen i den krigsdrabbade staden.

Utanför staden Gori hettar det till under torsdagen.

Foto: LINDA FORSELL Bild 1 av 7

Ryssland lämnar trots vapenvilan inte tillbaka Gori i Georgiens ägo.

Foto: LINDA FORSELL Bild 2 av 7

Ryska ossetiska soldater försvarar staden.

Foto: LINDA FORSELL Bild 3 av 7
Foto: LINDA FORSELL Bild 4 av 7

Alla som kan i området har flytt från sina hem och många fattiga går till fots mot Tbilisi.

Foto: LINDA FORSELL Bild 5 av 7
Foto: LINDA FORSELL Bild 6 av 7
Foto: LINDA FORSELL Bild 7 av 7
Annons
Annons
Annons