Annons

Tove Lifvendahl:Ryssland kokar grodor och skär salami

Hur varmt låter vi vattnet bli?
Hur varmt låter vi vattnet bli? Foto: Mark Wilson / TT
Publicerad

Den ryska staten tycks ha satt i systematik att koka grodor. Receptet är att inte lägga ner den levande grodan direkt i kokande vatten eftersom hettan skulle få grodan att genast hoppa ur. Knepet är i stället att sänka ner den i behagligt ljummet vatten som sakta värms upp; tillvänjandet vid det gradvis varmare vattnet gör att grodan långsamt kokas till döds.

Ett annat uttryck som hålls vid liv tack vare att världen kontinuerligt fyller det med fortsatta exempel, är salamitaktik. Lite olika beskrivningar finns, men en kollega påminde om en dialog från den (eviga) brittiska tv-serien Yes, Prime minister (sändes 1986–1988). Premiärministern får frågan om vad han anser om nyttan av kärnvapenavskräckning. Han svarar att han finner den bra. Varför? Jo, säger han, för att den avskräcker. Vem? Ryssland, för att de vet att jag kan trycka på knappen, som en sista utpost. Skulle du? Ja, det skulle jag. Jag tror det. När? Vad är sista utpost? Om Ryssland skulle invadera västra Europa.

Annons
Annons
Annons
Annons