Annons
X
Annons
X

Ryssland hotar strypa västliga webbplatser

Den ryska regeringen diskuterar ett förslag om att bromsa tillgången till webbplatser som bryter mot ryska lagar och ignorerar beslut från ryska domstolar och myndigheter, skriver tidningen Vedomosti, med hänvisning till intervjuer med representanter för Internetföretag, operatörer och regeringstjänstemän.

Putinadministrationen uppges vilja straffa Google som anses kringgå ryska regeringsbeslut.
Putinadministrationen uppges vilja straffa Google som anses kringgå ryska regeringsbeslut. Foto: AP

MOSKVA Tidningen Vedomosti rapporterar att lagstiftningen kan ändras så att tillgången till vissa webbplatser kan begränsas. Västerländska Internetföretag, som Google, anses kringgå och ignorera ryska regeringsbeslut, och i stället följer lagstiftningen i länder där företagen ursprungligen är registrerade.

Ett antal utländska Internetföretag tjänar pengar i Ryssland men de uppfyller inte våra lagar.

Satsningen vill främst komma åt utländska sajter och konkurrenter, men enligt Vedomostis källor kan bestämmelsen även omfatta ryska företag. Vedomosti citerar icke namngivna källor som säger att Rysslands presidentadministration kan bromsa nätanvändares tillgång till vissa webbplatser som hämnd för att de inte följer lagstiftningen.

Annons
X

Det är den ryska federationens konkurrensverk (FAS) och tillsynsmyndigheten för massmedier, informationsteknologi och kommunikation, Roskomnadzor, som står bakom förslaget.

Konkret kan hastigheten till populära sociala medier, såsom Twitter och Youtube komma att begränsas – men inte blockeras helt.

Ett uppmärksammat fall från förra året kan ligga bakom förslaget. I slutet av 2015 dömdes Google av konkurrensverket att betala 438 miljoner rubel efter klagomål av Googles ryska motsvarighet, Yandex. Striden utvecklades då Google ansågs ha brutit mot ryska konkurrensregler.

Men det nuvarande förslaget har inget direkt samband med fallet mot Google, enligt en person nära ryska underhuset i parlamentet, duman.

– Ett antal utländska Internetföretag tjänar pengar i Ryssland men de uppfyller inte våra lagar. Detta är en civiliserad form av tvång, enligt källan.

Operatörer är inte glada över förslaget. Om hastigheten till YouTube eller Facebook saktas ned kommer operatörerna att få skulden.

– Konsekvensen av en sådan lag kan vara ett brott mot nätneutraliteten, vilket kommer att påverka alla, konstaterade Yandex-chefen för Vedomosti.

Regeringen kan justera lagstiftningen under våren 2017. Enligt källor till Vedomosti bereds förslaget just nu av president Vladimir Putins administration. Men Putins talesperson, Dmitrij Peskov, har inte hört talas om ett sådant initiativ.

Att begränsa hastigheten på webbplatser – i stället för att blockera dem helt – kan tolkas som praktiskt och inte lika upprörande inför det stundande ryska presidentvalet nästa år.

Sedan tidigare är det sociala nätverket Linkedin blockerat. De har inte överfört användardata till servrar inom Ryssland, och bryter mot en lag som kräver att alla webbsajter lagrar personuppgifter på nationella servrar, enligt Rozkomnadzor.

Annons

Putinadministrationen uppges vilja straffa Google som anses kringgå ryska regeringsbeslut.

Foto: AP Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X