Ryssland hoppas på gemensamt krig i Syrien

I Ryssland tolkas terrordådet i Paris som en bekräftelse på att den västliga inblandningen i Mellanöstern slår tillbaka. Samtidigt kräver ryska beslutsfattare hårdare krigföring i Syrien och utvidgat samarbete med Ryssland.

Under strecket
Publicerad
Ryssland och Putin hoppas att Väst nu ska bli villiga att samarbeta med Ryssland i Syrien.

Ryssland och Putin hoppas att Väst nu ska bli villiga att samarbeta med Ryssland i Syrien.

Foto: Ria Novosti/Reuters
Annons
Ryssland och Putin hoppas att Väst nu ska bli villiga att samarbeta med Ryssland i Syrien.

Ryssland och Putin hoppas att Väst nu ska bli villiga att samarbeta med Ryssland i Syrien.

Foto: Ria Novosti/Reuters
Ryssland och Putin hoppas att Väst nu ska bli villiga att samarbeta med Ryssland i Syrien. Foto: Ria Novosti/Reuters

MOSKVA
– Det här är inget terrordåd. Det är en del av terroristernas krig som anländer till Europa från Mellanöstern. En direkt följd av ockupationen av Irak och krigen i Libyen och Syrien, twittrar Aleksej Pusjkov, som leder utrikesutskottet i ryska duman.

– Ryssland vet tyvärr vad Frankrike nu går igenom. Vi sörjer tillsammans med Frankrike, skriver premiärminister Dmitrij Medvedev på sin facebooksida.

– Det är uppenbart att hela det internationella samfundet måste bekämpa terrorismen tillsammans, säger för sin del president Vladimir Putin.

Att gemene man i Ryssland känner uppriktigt solidaritet med Frankrike är uppenbart. Gatan utanför franska ambassaden i Moskva täcks snabbt i drivor av blommor och på sociala medier är upprördheten och solidariteten genuin.

Annons
Annons

På politisk nivå håller sig både Putin och Medvedev stramt korrekta. Men den som ger uttryck för Kremls egentliga uppfattning är Pusjkov – Europa har sig själv att skylla då man stöder USA:s agerande i Mellanöstern. I en uppföljande tweet kräver Pusjkov att väst nu glömmer sitt "fiktiva" krig mot IS och istället går med i Rysslands kamp – det vill säga går in i ett verkligt krig mot IS i både Syrien och Irak.

Uppfattningen att USA:s försök att sprida demokrati i Mellanöstern har lett till en katastrof är inte enbart Kremls. Den kända Putinkritiska bloggaren Rustem Adagamov skriver på Twitter att om Saddam Hussein vore kvar i Irak skulle IS inte finnas. "På de där ställena måste man ha en diktator eller också blir det kaos".

Ryssland har själv nyligen utsatts för ett fruktansvärd terrordåd – också ryska myndigheter utgår nu ifrån att det var en bomb som exploderade i det ryska planet på väg från Sharm el-Sheikh till Sankt Petersburg. För Putins del bekräftar tragedin i Frankrike att det här terrordådet inte var enbart Rysslands problem på grund av bombningarna i Syrien. Putin hoppas nu sannolikt på att det här terrordådet ska leda till bättre koordinerade operationer i Syrien.

Överslag i rysk press kunde man räkna med. En av Rysslands mest populära tidningar Komsomolskaja Pravda publicerar en rasande artikel av Jegor Cholmogorov, som anser att fransmännen nu sår vad de har skördat. Dels uttrycker Cholmogorov ohöljd skadeglädje över att Frankrike nu råkar ut för denna katastrof efter att satirtidningen Charlie Hebdo publicerade karikatyrer på den ryska flygkraschen i Sinai. Dels anser han att Frankrike betalar priset för att efter första världskriget ha varit med och delat upp de före detta osmanska områdena i Mellanöstern i franska och brittiska intressesfärer. (Cholmogorov nämner dock inte att Ryssland godkände det så kallade Sykes-Picotavtalet 1916, samma år som det slöts.)

Objektivt sett innebär de båda senaste terrordåden att både Ryssland och Frankrike dras allt djupare ner i det syriska krigets moras. Det är ingen slump att Pusjkov uppmanar det övriga väst att gå med i kriget – ju längre det drar ut på tiden, ju större är risken för terrordåd även i Ryssland. Kreml vill nu så snabbt som möjligt få slut på kriget i Syrien och hoppas på koordinerade operationer som i praktiken inte bara gäller IS, utan samtliga fraktioner som krigar mot Assad.

Samtidigt går många av mina vänner i Moskva bara och väntar på att något ska ske. Somliga undviker att använda metron, andra säger att de inte tänker ändra på sitt beteende ett enda dugg på grund av terroristhotet. "Den glädjen ska de inte få", sade en kollega på jobbet samma kväll som terrordåden inleddes i Paris.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons