”Ryssland har redan en irritation”

Sverige har via värdavtal och ”guldkort” närmat sig Nato den senaste tiden. På toppmötet i Wales väntas bland annat beslut tas om en upprustning inför hotet från Ryssland. SvD:s säkerhetspolitiske reporter Mikael Holmström chattade om Nato från Newport.

Under strecket
Publicerad
Storbritanniens premiärminister David Cameron och USA:s president Barack Obama på Natomötet i Wales.

Storbritanniens premiärminister David Cameron och USA:s president Barack Obama på Natomötet i Wales.

Foto: CHARLES DHARAPAK/AP
Annons

13:59 Anton:
Finns det något som antyder att en borglig eller rödgrön regering skulle ha tankar på ett medlemskap i NATO?
Mikael Holmström:
Hej,
tack för frågan. Jag hoppas kunna svara på Din och andras frågor, men dessvärre sviktar telekommunikationerna från presscentret vid toppmötet om jag faller bort.
Nu till frågan. Bland de borgerliga är M och FP för inträde, C emot men öppen för diskussion av fråga och KD rör sig mot ett ja. S är emot Nato-inträde liksom V, MP och SD. Statsminister Reinfeldt har sagt att det krävs bred enighet (d v s med S) och stöd för ett inträde och att Finland också går med. Avgörande är alltså hur S ställer sig, idag ser vi inga tecken på omsvängning. Men om opinion och omvärlden förändras kan naturligtvis saker förändras. Länge var ju EU-medlemskap ”inte aktuellt”, varpå regeringen Carlsson, S, ansökte om medlemskap. Om Finland bestämmer sig för att gå med, eller Ryssland agerar hotfullt i närområdet kan det påverka både svensk opinion och regeringar.

14:00 SvD:
Då är SvD:s chatt från Natos toppmöte igång. Vi håller tummarna för att tekniken står Mikael Holmström bi.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons