Annons

Ryssland fortsätter släppa valar fria

Greenpeace-aktivister i Moskva protesterar mot att hundratalet valar hålls i fångenskap i östra Ryssland. Arkivbild från 2 april 2019.
Greenpeace-aktivister i Moskva protesterar mot att hundratalet valar hålls i fångenskap i östra Ryssland. Arkivbild från 2 april 2019. Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT

Rysslands president Vladimir Putin tycks stå fast vid sitt löfte.

Nu fortsätter landet frisläppandet av de hundratalet viltfångade valar som sedan förra sommaren hållits i fångenskap i Sibirien, rapporterar AFP.

Under strecket
Mia Holmberg Karlsson / TT
Publicerad

På torsdagen lastades tre späckhuggare, en hane och två honor, på lastbilar vid den avsides belägna anläggning som medierna döpt till "valfängelset".

Totalt rör det sig om elva späckhuggare och 87 vitvalar som hållits i små fållor i närheten av den sibiriska staden Nachodka, som ligger nära Vladivostok i landets sydöstra hörn. Efter omfattande kritik och protester från både inhemska och globala djurrättsorganisationer – och en namninsamling som skrevs under av 1,5 miljoner människor – backade Putin i förra månaden från planerna på att sälja valarna till djurparker i Kina.

Annons
Annons
Annons