Annons
X
Annons
X

”Ryssland blir allt mindre cyniskt”

Michail Zygar har skrivit en bästsäljare om Kreml. Han vet allt om korruption och intriger, men han ser också ljusglimtar i den ryska utvecklingen.

– För tio år sedan var 99 procent av Ryssland cyniskt. I dag är det bara 50 procent, säger han.

(uppdaterad)
Michail Zygars bok ”Männen i Kreml” har blivit en internationell bästsäljare och översatts till 15 språk.
Michail Zygars bok ”Männen i Kreml” har blivit en internationell bästsäljare och översatts till 15 språk. Foto: Tomas Oneborg

Michail Zygar är ingen pessimist.

– Det går inte att vara en pessimistisk journalist i dagens Ryssland, det händer så mycket dåligt. Pessimisterna har lämnat landet. Eller så har de blivit cyniska och tagit jobb hos statskontrollerade medier, förklarar han.

Michail Zygar är en lång, välformulerad 36-åring på snabbvisit Stockholm. Hans hyllade bok ”Männen i Kreml” har just kommit ut på svenska. Boken bygger på sju år av intervjuer med människor i president Putins närhet, från oligarker till spinndoktorer.

Annons
X

Hur fick du alla dessa människor att prata?

Stäng

HARRISONS HISTORIA – utvalda händelser och fenomen varje vecka direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – En del av dem blev smickrade av att få ta plats i historien, säger Michail Zygar och berättar att han presenterade sitt bokprojekt som något som ska bli ett viktigt dokument för eftervärlden.

  Men boken är inte bara intressant för läsare som om 100 år vill förstå dagens Ryssland. Den fängslar nu levande läsare, och har inte minst gått hem hos yngre ryssar.

  – Det visar att unga människor är intresserade av historia och politik. De vill förstå bakgrunden till skeenden, och röran vi befinner oss i nu, säger Michail Zygar, som beslutade sig för att övergå från researchstadiet till skrivandet när Ryssland annekterade Krim. Han kände ett akut behov av en bok som förklarar det ryska beslutsfattandet och ger inblickar i maktens korridorer.

  Det var inte svårt att hitta intresserade förläggare. Men när boken gavs ut ville förlaget inte ge ut den under sitt vanliga förlagsnamn, vilket vittnar om att innehållet är känslig materia.

  Boken blev snabbt en bästsäljare i Ryssland. Nu är den översatt till 15 språk. Här får man följa hur Putin gått från att vara västvänlig reformator till något av en rysk kejsare.

  – Det är en imponerande, eller nedslående, resa, säger Michail Zygar och tecknar utvecklingen med fingret i luften.

  Men du ville inte skriva en bok om Putin?

  – Nej, det handlar inte om en man, det är alldeles för primitivt att se det så, säger Michail Zygar som i sin bok visar vilka starka politiska och ekonomiska intressen som omger presidentens beslutsfattande.

  Michail Zygar har tidigare varit chefredaktör för den oberoende tv-kanalen Dozjd, där han känt av hur det ryska medieklimatet hårdnat. Dozjd har kastats ut ur kabelnätet. Nu har Zygar lämnat jobbet där.

  – Jag ville vara fri. Det värsta som kan hända en journalist i Ryssland är att du förlorar ditt jobb, och nu har jag inget jobb att förlora, säger Michail Zygar som snart kommer ut med en bok om det ryska revolutionsåret 1917. Han har också sjösatt websatsningen ”Project 1917”, som låter dagens unga möta personer ur den ryska historien, från sibiriska bönder till konstnärer och vetenskapsmän. Via sociala medier kan man följa den tidens celebriteter.

  – Rysk historia är inte bara statens och härskarnas historia. Jag vill visa hur vanliga människor agerat och påverkat historien, för att visa dagens människor att de, och deras handlande, betyder något.

  Han vill också påminna om att Ryssland 1917 var ett av Europas mest progressiva länder, med avskaffat dödsstraff och kvinnlig rösträtt fram tills Lenin grep makten. Den historien är viktig att lyfta fram i en samtid präglad av cynism.

  Michail Zygars bok handlar om spelet i maktens korridorer, och vad som ligger bakom Kremls beslut. Foto: Tomas Oneborg

  I dag ser han hur cynismen och ifrågasättandet av liberala värderingar, som blivit en del av Putins Ryssland, sprider sig över världen.

  – Det är tyvärr en global process, en värderingarnas kris, en uppfattning att idealism inte spelar någon roll.

  Samtidigt ser han ljuspunkter på hemmaplan. Enligt Michail Zygar har Ryssland, under de senaste årens hårdnande styre, också genomgått en hoppfull utveckling. Det civila samhället har vuxit sig starkare.

  – Människor förstår att de har ett ansvar, att de måste hjälpa till, säger han och tar det växande engagemanget för ryska barnhemsbarn som ett exempel.

  – I dag har vi stora sociala rörelser i Ryssland. När människor inte kan agera politiskt agerar de via det civila samhället. För tio år sedan var 99 procent av Ryssland cyniskt, i dag är det bara 50 procent.

  Annons

  Michail Zygars bok ”Männen i Kreml” har blivit en internationell bästsäljare och översatts till 15 språk.

  Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 2

  Michail Zygars bok handlar om spelet i maktens korridorer, och vad som ligger bakom Kremls beslut.

  Foto: Tomas Oneborg Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X