Ryska demonstranter tystas av rädsla

De unga ryssar som demonstrerade mot president Putin 2012 trodde på mötesfrihet och fria val. Det visade sig vara ett misstag – de fängslades eller sattes på mentalsjukhus. Fortfarande sitter många inspärrade, och i dag, inför höstens parlamentsval, är människor både likgiltiga inför politiken och mer rädda än någonsin.

Under strecket
Publicerad

Protesterna vid Bolotnajatorget i Moskva för fyra år sedan, maj 2012. 21 år gammal grips Andrej Barabanov av polis.

Foto: Alexander Aksakov

"Att få brev i fängelset betydde otroligt mycket", säger Andrej Barabanov, till vänster, bredvid sitter Ilja Gusjin, i mitten, Aleksej Polichovitj, till höger.

Foto: Alexander Aksakov

Protesterna vid Bolotnajatorget i Moskva, maj 2012. Av de 28 som dömdes i Bolotnajamålet har 12 fått fängelsestraff som sträcker sig från 30 månader till fyra och ett halvt år, en fick villkorlig dom.

Foto: Alexander Aksakov

Bilder av fångar hänger på människorättsorganisationen Rus Sidjashajas kontor.

Foto: Alexander Aksakov

Performancekonstnären Pjotr Pavlenskij satte eld på säkerhetstjänsten FSB:s dörr i november 2015. Han dömdes till böter och skador på kulturarv den 8 juni och släpptes fri. Konstnären är känd för att ha spikat fast sin pung på Röda torget. Bild från rättegången 3 juni.

Foto: Alexander Aksakov

Vladimir Akimenkov visar sin brevväxling med politiska fångar.

Foto: Alexander Aksakov

Juristen Sergej Davidis från människorättsorganisationen Memorial.

Foto: Alexander Aksakov

Under föreläsningen deltar ett 30-tal personer. De får tips om vilka nätsajter de kan använda för att skicka brev till fångar. Sajterna skannar breven och skickar dem till fångarna.

Foto: Alexander Aksakov

En man förs bort i samband med protesterna vid Bolotnajatorget i Moskva, 2012.

Foto: Alexander Aksakov
Annons

Aleksej Polichovitj trillar av sin sparkcykel utanför Sacharovcentret, en kulturinstitution som arbetar med att förvalta arvet efter Nobelpristagaren Andrej Sacharov.

Drygt fyra år efter de regeringskritiska protesterna vid Bolotnajatorget, i samband med presidentvalet 2012, ska Polichovitj och två andra i 20-årsåldern hålla en kvällsföreläsning om hur man skriver brev till politiska fångar.

Annons
Annons
Annons