Annons

”Arbetsfria perioden över” – Putins närmaste man sjuk

Personer i munskydd på väg ned till Moskvas tunnelbana. Från och med tisdagen är bärandet av munskydd och handskar obligatoriskt i Moskva.
Personer i munskydd på väg ned till Moskvas tunnelbana. Från och med tisdagen är bärandet av munskydd och handskar obligatoriskt i Moskva. Foto: Alexander Zemlianichenko/AP

Vladimir Putins talesperson har insjuknat i covid-19. Det berättade den ryske presidenten samma dag som han började lätta på åtgärderna som ska minska smittspridningen.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

För sex veckor sedan stängde president Putin ned stora delar av Ryssland för att stoppa smittspridningen i landet. Sedan dess har alltfler smittats och i dag är Ryssland det land som har tredje flest smittade i världen.

På tisdagen rapporterades 10 899 nya fall av smittade, vilket innebär att totalt 232 243 personer har smittats och 2 116 har dött.

Samtidigt har också arbetslösheten skjutit i höjden. Detta underblåser det pyrande missnöje som finns i landet med de styrande och som till stor del har sin grund i den allt sämre ekonomin.

Som SvD:s tidigare Moskva-korrespondent Jan Blomgren skrev häromdagen är opinionsstödet för Putin rekordlågt. Oljekriget med Saudiarabien och de fortsatt låga olje- och gaspriserna har lett till kraftigt sjunkande intäkter för landet. Det outtalade socialt kontraktet – ”Jag förbättrar er levnadsstandard och ni låter mig fortsätta i en auktoritär ledarstil” – är nu hotat.

Därför beslöt president Putin i måndags att den ”arbetsfria period”, som infördes för sex veckor sedan för att stoppa smittan, är över. Nu är det dags för ryssarna att återvända till sina jobb.

Någon som däremot inte kommer att göra det är Putins egen talesperson Dmitrij Peskov. På tisdagen meddelade han att han insjuknat i covid-19 och nu vårdas på sjukhus. Enligt Peskov kan han inte ha smittat Putin eftersom det är en månad sedan de senast träffades.

Premiärminister Mikhail Misjustin kommer heller inte tillbaka till jobbet. Han vårdas också på sjukhus för covid-19. Ytterligare två ministrar har smittats och befinner sig i karantän.

Återgången till arbetet gäller inte alla delar av landet och inte heller alla företag. I vissa regioner kan restriktioner hävas, andra inte. Det är upp till landets guvernörer att avgöra.

I både Moskva och Sankt Petersburg införs krav på munskydd och handskar för de som vill vistas ute. Restriktioner fortsätter också att gäller dem som är över 65 år.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons