Annons
X
Annons
X

”Ryssar beskjuter Gori”

Staden Gori står under ”massiv” beskjutning från ryskt artilleri och flyg, och marktrupper ”förbereder ett anfall”. Det uppgav en talesman för georgiska inrikesdepartementet för AFP sent på söndagskvällen.

Av TT
(uppdaterad)
Foto: AP PHOTO

Strax innan hade president Saakasjvili sagt på en presskonferens att ryska stridsvagnar befann sig inne i det egentliga Georgien, utanför Sydossetien.

Gori ligger i Georgien, någon dryg mil från den sydossetiska gränsen.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Kriget om Sydossetien förs från luften, till havs och på marken. Ryssland talar om ”folkmord”.
  Moskva har fått ett förslag från Tbilisi om eldupphör, men svarat att alla georgiska trupper först ska bort från Sydossetien.

  Annons
  X

  Georgien sade på söndag eftermiddag att man stoppat alla stridshandlingar och vill förhandla om eldupphör. Vidare hette det att styrkorna dragits bort helt från konfliktområdet.

  Ryssland ifrågasatte reträttuppgifterna. President Dmitrij Medvedev sade att Georgien ovillkorligen måste dra tillbaka alla sina styrkor, och underteckna ett löfte om att inte angripa Sydossetien.

  Uppgifterna går isär om ifall de reträtter som iakttogs innebar en total reträtt från Sydossetien eller bara till tidigare positioner kring byar med georgisk befolkning.

  Det blev samtidigt allt oroligare i Kodoridalen, som utgör gräns till den andra av Georgiens utbrytare, Abchazien vid Svarta havet.

  Ryskt flyg bombade mål i Kodoridalen och den georgiska staden Zugdidi nära dalen, enligt Georgien. Men Moskva förnekade kategoriskt att några som helst mål utanför Sydossetien beskjutits.

  Abchazien införde på söndagen krigstillstånd i fem områden. Tillståndet ska gälla i tio dagar. Samtidigt tillkännagavs en partiell mobilisering.

  Ryska örlögsfartyg patrullerade i Svarta havet, men enligt ryska marinen är det inte fråga om en blockad av georgisk sjöfart utan bara en ”garanti för att skydda ryska medborgare”.

  Enligt Georgien har Ryssland sänt ytterligare 10 000 soldater till regionen, dels genom en tunnel från rysk till sydossetisk mark, dels via Svarta havet.

  Premiärminister Vladimir Putin sade i lördags att 34 000 personer har flytt från Sydossetien till Ryssland. En del av dem har återvänt, och nu beräknas 22 000 vara kvar på rysk mark. Han hävdade att ett ”folkmord” håller på att begås i Sydossetien.

  Från Gori, nära gränsen till Sydossetien, rapporterade georgiska nyhetsmedier att många invånare har flytt på grund av ryska bombningar — trots ryska dementier om bombningar.

  Över 2 000 människor, de flesta ryska medborgare, har dödats i Sydossetien fram till söndagen, enligt ryska uppgifter.

  På söndag eftermiddag rapporterades om ett luftanfall mot en flygplansverkstad nära Tbilisis flygplats, men ryska försvarsdepartementet hävdade att det var falska uppgifter för att vilseleda den internationella opinionen.

  Många internationella kontakter fördes under hela helgen inom EU och FN, mellan de inblandande parterna och enskilda länder — och direkt. Georgiens och Rysslands utrikesministrar, Ekaterine Tkesjelasjvili och Sergej Lavrov, ska ha pratat med varandra i telefon på söndagen.

  Frankrikes president Nicolas Sarkozy, som nu är ordförande i EU, väntas till Moskva i början av veckan enligt vad Kreml sade till Interfax.

  TT

  Annons
  Annons
  X
  Foto: AP PHOTO Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X