Ryskt våld hotar det fria ordet

30-årige Oleg Kasjin är en av Rysslands mest kända journalister, men frågan är om han någonsin kommer att kunna skriva igen. Han är det senaste offret för ett fortsatt ostraffat våld mot journalister och försöken att döda det fria ordet i landet.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Annons

När Oleg Kasjin i lördags var på väg hem till sin bostad, tio minuter från Kreml, attackerades han av två långa män klädda i svart. De slog ned honom och sedan följde en 90 sekunder lång misshandel. Den ene förövaren höll fast Kasjin medan den andre med ett järnrör metodiskt, likt en vedhuggare, först slog sönder Kasjins fötter och händer och därefter sparkade honom i huvudet.

Detaljerna är kända eftersom en övervakningskamera fångade hela den grova misshandeln, som sedan lagts ut på nätet (www.lifenews.ru). Dådet har väckt stor uppmärksamhet i såväl Ryssland som omvärlden. Dels för att den brutala misshandeln finns så väl dokumenterad, dels för att den handlar om en känd journalist men också för att det är ett i raden av övergrepp som sannolikt aldrig kommer att lösas.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons