Annons

Ryskt maktspel kan splittra EU

VAPENAFFÄR Genom sitt planerade köp av ett stridsfartyg från Frankrike sår Ryssland split mellan Östersjöstaterna och Centraleuropa. Det en oroande signal att Ryssland så tydligt planerar att skaffa sig en offensiv förmåga, skriver Bo Pellnäs.

Under strecket
Publicerad

en ryske premiärministern Putin har nyligen lämnat Paris sedan han undertecknat ett stort gasavtal inom ramen för det gasledningsprojekt som kallas Southstream. Som av en händelse har samtidigt det stora franska landstigningsfartyget Mistral lyckats manövrera sig uppför Neva för att ankra inne i Sankt Petersburg. Nu uppges att en stor vapenaffär är på gång. Ryssland överväger att köpa ett fartyg av Mistralklass för att därefter producera minst tre likadana fartyg i Ryssland. Varje fartyg kan transportera 450 soldater, 70 fordon varav 13 stridsvagnar, 16 helikoptrar och fyra landstigningspråmar. Sammantaget alltså möjligheter att i en enda vända sätta i land en hel brigadstridsgrupp understödd av en stridsvagnsbataljon.

Köp av dessa franska fartyg kan inte motiveras av försvars-behov. Tvärtom innebär det att Ryssland bygger upp en förmåga till insatser var som helst på jorden. Här gäller den franske strategen Beauffres ord: ”Det viktigaste är innehavet av resurser, inte hur de utgångsgrupperas”.

Annons
Annons
Annons