Ryskt klartecken för Kyotoavtalet

Rysslands ja till Kyotoprotokollet är en seger för EU-länderna och en prestigeförlust för USA, som står utanför det internationella klimatsamarbetet. Förhandlingarna om nya skärpta utsläpp efter den första avtalsperioden får nytt blod, och det kan bli ohållbart för USA att fortsätta på egen bog.

Under strecket
Publicerad
Annons

Många år av hårt arbete ligger bakom de gemensamma reglerna i Kyotoprotokollet om hur västvärlden ska minska sina utsläpp av klimatpåverkande gaser. Den ryska regeringens besked i går gör att alla dessa regler nu kan börja gälla.
– Vi har champagnen på kylning men korkar inte upp den innan förslaget har passerat duman (det ryska parlamentets underhus), säger miljöminister Lena Sommestad, som uttrycker stor glädje över beskedet.
– Vi har väntat länge, men vi har fått signaler under senaste veckan att det var på gång, säger hon.
De ryska signalerna har hon tolkat förr, och de har gått ungefär som en berg-och-dalbana. Kyotoprotokollet har inte kunnat träda i kraft förrän Ryssland skriver på.

Under åren av rysk tvekan har USA gått sin egen väg med en klimatpolitik som inte innebär bindande utsläppsminskningar utan frivilliga avtal och teknikutveckling. USA har försökt underminera Kyotoprotokollet och sökt bundsförvanter hos andra viktiga länder i klimatsammanhang, bland annat Ryssland.
EU-kommissionen har å sin sida uppvaktat ledningen i Moskva med olika löften, men de har inte varit tillräckliga. Förrän nu.
– Beskedet kom först i samband med en WTO-överenskommelse mellan Ryssland och EU i våras, som öppnade för att lösa en segsliten fråga om Rysslands prissättning av gas. Den tror jag spelade stor roll för Rysslands beslut, säger Anders Thuresson, klimatförhandlare vid miljödepartementet.
Det kommande toppmötet i november mellan EU och Ryssland i november kan också ha inverkat, tror han.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons