Ryskt befäl försvarar spaningsplanet

Rysk militär bekräftar att landet hade ett militärflyg över Östersjön i fredags. Planet, som hade transpondern avslagen, uppges ha varit nära att krocka med danskt kommersiellt flyg. Men enligt den ryska generalmajoren Igor Konasjenkov utgjorde det ryska planet inget hot mot flygsäkerheten – och bröt inte mot några regler.

Under strecket
Publicerad
Jämförde svensk ubåtsjakt med Karlsson på taket.  I samband med ubåtsjakten i Stockholms skärgård i höstas gick Rysslands försvarsdepartement ut och kallade Sveriges underrättelseoperation för ”grundlös”. Generalmajoren Igor Konasjenkov kallade operationen för ”en tragisk komedi” och ansåg att chansen att hitta ett ryskt spår var lika stor som när Fille och Rulle försökte fånga Karlsson på taket.

Jämförde svensk ubåtsjakt med Karlsson på taket. I samband med ubåtsjakten i Stockholms skärgård i höstas gick Rysslands försvarsdepartement ut och kallade Sveriges underrättelseoperation för ”grundlös”. Generalmajoren Igor Konasjenkov kallade operationen för ”en tragisk komedi” och ansåg att chansen att hitta ett ryskt spår var lika stor som när Fille och Rulle försökte fånga Karlsson på taket.

Annons

På fredagen var ett ryskt signalspaningsflygplan nära en kollision med ett passagerarplan i internationellt luftrum söder om Skåne, rapporterade DN i går. Det civila Cimber-planet – flight 1755 – rörde sig in i området samtidigt som militärflygplanet plötsligt vek in åt samma håll. Den civila trafikledningen kunde inte uppfatta det ryska planet då det flög med transpondern avslagen.

Enligt rysk militär utgjorde det ryska planet inget hot mot flygsäkerheten – och avfärdar att man skulle ha brutit mot några regler.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons