Annons
X
Annons
X

Ryskt attackplan över Östersjön

För första gången har Ryssland satt in sitt nya tunga attackplan Su-34 Fullback i Östersjöområdet.

[object Object]
Det ryska attackplanet Su-34 Fullback lyfter vid en flygmässa i Zjukovskij utanför Moskva. Foto: DENIS SINYAKOV/REUTERS

Det ryska planet Suchoj 34, med Natos beteckning Fullback, dök upp under stormanövern Zapad (Väst) 2013 som avslutades för två veckor sedan.

De första seriebyggda planen levererades till ryska flygvapnet 2011 men veterligen har de aldrig tidigare flugit i Sveriges närområde. Därför var det en oväntad syn när svenska Gripenpiloter kunde se och fotografera fem Suchoi-34 över Östersjön.

– Det var en nyhet för oss att de flög in här, säger försvarsmaktens insatschef generallöjtnant Anders Silwer till SvD.

Annons
X

Planen flög ut från S:t Petersburgsområdet, genom Finska viken och fortsatte längs Östersjöns mittlinje ner till den ryska enklaven Kaliningrad. De landade där och understödde troligen de ryska och vitryska trupper som med landstigningsfartyg och helikoptrar erövrade kusten. Efteråt återvände de fem Su-34 samma väg som de kom.

– Det intressanta är att flygmaskinen finns och att den är operativ. Det är en resurs som inte ställs under en lokal chef utan under en generalstab som använder den där de anser att den behövs. Det kan vara i väster eller långt borta i öster, säger Anders Silwer.

Su-34 Fullback har lång räckvidd, 4 000 kilometer på en tankning. Det är ett attackplan men har också ett avancerat självförsvar och har jaktförmåga. De två piloterna sitter jämsides, har en brits att vila på och ett toalettutrymme. Om planet lufttankas kan det i princip vara i luften flera dagar.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Su-34 kommer att ersätta de äldre Su-24 Fencer. Fullback väger mer än dubbelt så mycket som Gripen och kan ta upp till åtta tons vapenlast.

  – Su-34 är ett bra plan. De bästa ryska planen är minst lika bra eller bättre än Gripen, säger Anders Blom, forskningschef vid Totalförsvarets forskningsinstitut FOI.

  Han understryker att de ryska planen inte alltid har samma finish som västliga plan vilka byggs för att utbilda piloter i fredstid.

  – De ryska planen byggs enligt en helt annan filosofi. De håller inte lika länge men är extremt användbara i krigssituation, säger Anders Blom.

  Anders Silwer säger att Zapad och olika övningar som hölls inne i Ryssland omfattade 47 000–65 000 man. Ryssland genomför nu större och mer komplexa övningar än tidigare. Men Försvarsmakten bedömer att Rysslands militära kapacitet fortsatt är på en ”låg nivå”.

  Fem stora militärövningar i närområdet i år svd.se
  Annons
  Annons
  X

  Det ryska attackplanet Su-34 Fullback lyfter vid en flygmässa i Zjukovskij utanför Moskva.

  Foto: DENIS SINYAKOV/REUTERS Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X