Ryska soldater sköt ryska poliser

Under strecket
Publicerad
Annons

Två av de tre ryska officerare som står anklagade för att ha orsakat 22 ryska polisers död i samband med ett eldöverfall i Tjetjeniens huvudstad Groznyj hävdar att de är oskyldiga.
Händelsen inträffade 2 mars i fjol. En konvoj på nio lastbilar med poliser från Sergijev Posad utanför Moskva var på väg till Groznyj för att lösa av kolleger från Podolsk. "Friendly fire" kallas det på engelska och det överfall som från början skylldes på tjetjenska rebeller har visat sig vara rysk eldgivning. En nu pågående rättegång i Moskva ska försöka utreda ansvarsfrågan.
Dålig kommunikation mellan olika ryska enheter gjorde att en vaktpostering inte visste att det var ryska poliser som närmade sig. Från posteringen öppnades eld med såväl granatkastare som maskingevär och en fyra timmar lång eldstrid följde. 22 poliser dödades och 31 sårades.
Kremls talesman för Tjetjenien, Sergej Jastrzembskij talade genast om att överfallet kom från "välgömda rebeller som lyckats fly genom minerat område".
Men nu anklagas i stället generalmajor Boris Fadejev och två kollegor för att ha nonchalerat säkerhetsreglerna inför polisstyrkans ankomst. Rättegången sker bakom lyckta dörrar.

Jan Blomgren

Annons
Annons
Annons