Annons
X
Annons
X
Kultur
Kommentar

Isobel Hadley-Kamptz: Ryska propagandametoder sprider sig i Sverige

Sexövergrepp i offentliga miljöer

De högerpopulistiska kampanjer som nu pågår mot etablerade medier i Sverige påminner om ryska metoder för att destabilisera samhället. Vi måste bli bättre på psykologiskt försvar, skriver Isobel Hadley-Kamptz.

[object Object]
Att polisen teg ska inte lasta medierna. Foto: Yvonne Åsell

Kulturdebatt

Men, vad i all världen länkar de till? Plötsligt i veckan hänvisade vanliga borgerliga, tyckare och politiker, till en av högerpopulistkretsarnas stora propagandasajter. De gjorde det för att sprida uppfattningen att Dagens Nyheter aktivt mörklagt sexövergrepp för att de påstådda förövarna var invandrare. Obekymrat vidarebefordrades grova anklagelser mot medier i allmänhet och DN i synnerhet, och källan var en som anständiga människor generellt hittills inte velat kopplas till.

Vad som hänt i verkligheten, att döma av vad jag kunnat begripa, var att DN i somras fick ett tips om att det skett sexuella övergrepp på We are Sthlm-festivalen, inte minst mot väldigt unga flickor. DN kollade upp tipset, men lyckades inte få det bekräftat. Polisen sade att allt varit lugnt. Inga anmälningar fanns i händelserapporterna. DN publicerade inte.

Det här är helt normalt journalistiskt arbete. I det läget var det rätt att inte publicera, det förstår alla som kan något om journalistik. Misstag kan förstås ha begåtts ändå, kanske var det inte personen med bäst poliskällor som ringde runt, kanske hade man kunnat hitta bekräftelser i stället för att tro på polisens officiella version. Men nu blev det såhär. Det är tyvärr många sexuella övergrepp mot unga flickor som inte kommer upp i ljuset.

Annons
X

För sanningen, har det visat sig nu, var att polisen tystat ner övergreppen, inte registrerat anmälningarna korrekt och förtigit fakta i sina versioner till pressen. Detta är oerhört allvarligt. Själv tänker jag på alla gånger offer för sexövergrepp blivit ifrågasatta av polis, eller på registret som Sveriges Radio avslöjade att stockholmspolisen förde över misshandlade kvinnor, med kommentarer som ”mytoman” ”knepig” ”förståndshandikappad”. Det är dock inte polisens förfärliga hantering som väcker raseriet där ute på det som kallas ”alternativmedia”. Det är medierna som påstås ha mörkat och ljugit, och anledningen ska ha varit att man inte ville berätta om övergrepp begångna av invandrarmän.

Det är här man måste ta ett steg tillbaka. För detta är en av grundpelarna för högerextrema och högerpopulistiska nätsajter: att vanliga medier inte går att lita på, för att de inte talar sanning om allt elände som invandringen leder till, och alldeles särskilt inte om alla brott som invandrare begår. Det är bakgrunden till själva termen ”avpixlat”: att traditionell media pixlade bilder på brottslingar så att man inte kunde se hudfärg. (I medieetiken står uttalat att man inte ska framhäva etnisk härkomst om det inte är relevant). De här sajterna ville ”avpixla”, det vill säga visa upp alla dessa svartmuskiga kriminella så att alla kunde se hur de förstörde vårt fina vita blonda land.

Det är också här man måste stanna kvar i det där steget. För vi vet i dag hur Ryssland satsar på att destabilisera omvärlden genom ryktesspridning på nätet. Vi känner till deras betalda trollarmér, som sprider såväl direkt Putin-propaganda som mer subtila rökridåer. Syftet är att minska samhällsgemenskap och tillit och sänka det psykologiska försvaret, alltså försvarsviljan och motståndskraften mot påtryckningar och just desinformation. Det finns trovärdiga uppgifter om hur Putin-troll verkar på svenska nätforum med så skilda inriktningar som vaccinmotstånd, elallergi och invandring. Ja, just invandring. Vi vet inte om de högerpopulistiska nätkretsarna betalas av Ryssland, men det är enkelt att se att propagandan från Putin, om till exempel kriget i Syrien, präglar rapporteringen på flera av de här sajterna. På sajten som lett drevet mot DN är en av de ledande reportrarna, Chang Frick, helt öppen med att han också arbetar åt RT – det som tidigare hette Russia Today – Putins propagandakanal.

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Det här behöver inte betyda något samband. Högerpopulisterna driver som sagt idén att vanliga medier mörkar och ljuger på helt egen hand. De stora medierna har också givit dem alldeles för god ammunition genom alla nedskärningar och försämrade bevakning av viktiga frågor. Svensk press har inte heller någon god tradition av offentliga rättelser av felaktigheter, för ibland blir det fel oavsett hur goda avsikter. Särskilt när resurserna är skrala. Det var en av de saker som initialt var så fantastiskt med sociala medier: att fel kunde belysas, att också mediemakthavare konfronterades med sina misstag och missförstånd.

  Men det är stor skillnad mellan seriös mediekritik och kampanjer som den som nu pågår från den politiska ytterkanten. Vi är så sorgligt dåliga på digitalt psykologiskt försvar i Sverige att frågan är om eventuella fiender ens behöver anstränga sig.

  _Isobel Hadley-Kamptz är opinionsbildare och författare. _

  Annons

  Att polisen teg ska inte lasta medierna.

  Foto: Yvonne Åsell Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X