Annons
X
Annons
X

Ryska planer på att kringgå FRA-spaning

Ryska teleoperatörer har redan planer på att kringgå den svenska avlyssningen. Om så sker skulle ett av de huvudsakliga motiven bakom att driva igenom den kontroversiella FRA-lagen falla bort. –Vi kan när som helst ändra trafikvägen, säger Ivan Kim på ryska telebolaget Rostelekom till tidningen RBK.

Foto: SCANPIX

Den svenska FRA-debatten har nu nått Ryssland. De dagliga affärstidningarna Kommersant och RBK tar i stora artiklar upp den nya omdiskuterade svenska lagen.

Som SvD kunde berätta igår är det huvudsakliga målet med FRA:s nya avlyssning att kontrollera den ryska teletrafiken till väst, som till 80 procent går via Sverige.

RBK skriver att ”ryska operatörer ser initiativet som ett försök till affärsspionage på statlig nivå och är beredda att om så är nödvändigt kringgå Sverige”.

Annons
X

–Vi har bland annat reservkapacitet att gå över Finland, men vi har också andra alternativ, säger Ivan Kim på ryska telebolaget Rostelekom till RBK.

En ändring av teletrafiken kommer dock, enligt Ivan Kim, att betyda ökade kostnader. De ryska operatörerna har idag en överenskommelse med Telia ­Sonera. Om samarbetet ska ske med andra utländska telebolag tillkommer transitkostnader.

Enligt svenska experter är det mycket enkelt att lägga om internettrafiken. I vissa städer i Europa finns särskilda knutpunkter eller routrar som trafiken passerar igenom. I Stockholm finns en sådan knutpunkt och här kan trafiken avlyssnas. Genom att byta till en router i ett annat land kan trafiken fortsätta att passera genom kablar på svenskt territorium – men den blir i stort sett omöjlig att avlyssna.

Jon Karlung vd på internetleverantören Bahnhof jämför med ett tåg. Det finns en tågstation där människor kliver av och byter till andra tåg under resan.

–Det räcker med en enkel knapptryckning. Trafiken fortsätter att passera igenom kablarna men är i stort sett omöjlig att avlyssna, säger Karlung.

En huvudanledning till att FRA försökt hemlighålla målsättningen med den nya lagen är just att Ryssland inte ska lägga om sin teletrafik eller att landet ska dra nya kablar för att kringgå Sverige. Politiskt är det naturligtvis också genant för den svenska regeringen att officiellt medge att Sverige avlyssnar sin mäktige granne i öst.

Mörkningen av lagens verkliga syfte riskerar att minska trovärdigheten för regeringen.

–Det är svårt när man inte har varit ärlig från början och nu står man med ett trovärdighetsproblem på halsen, säger Wilhelm Agrell, fredsforskare och professor i underrättelseanalys vid Lunds universitet.

Enligt Agrell är signalspaningen i de flesta andra länder inte uppdelad mellan radiovågor och kabel. Här har Sverige varit mer restriktiv. Tills lagen börjar gälla innebär det i princip att Försvarets radioanstalt, FRA, är förbjuden att spana i kabel. Agrell menar också att FRA-lagen fortfarande kan möjliggöra att värdefull underrättelseinformation kan samlas in, även om Ryssland byter vägar för sin tele- och internettrafik.

–Genom att se i vilken omfattning trafiken går och hur flödet ser ut och varierar kan man få viktiga kunskaper. Ryska myndigheter har givetvis känt till det här länge. De är erfarna när det gäller signalspaning, säger Wilhelm Agrell.

Än så länge har det dock inte blivit någon stor intern rysk debatt i ämnet. De båda tidningarna nöjer sig med att i huvudsak referera till den svenska debatten. Den ryska säkerhetstjänsten FSB har exempelvis inte yttrat sig officiellt.

Tidningen Kommersant ställer sig dock frågande till att Sverige motiverar den nya lagen med att ”den är ett hjälpmedel i jakten på terrorister”.

–Sverige har ju inte haft några terroristhot på många år, skriver Kommersant.

Annons
Annons
X
Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X