Annons

Jonas Gummesson:Ryska övningen ingen överraskning

En Visbykorvett och två Gripen-flygplan patrullerar vattnen utanför Gotland i försvarsmaktens beredskapsinsats på Gotland och kring Östersjön.
En Visbykorvett och två Gripen-flygplan patrullerar vattnen utanför Gotland i försvarsmaktens beredskapsinsats på Gotland och kring Östersjön. Foto: Antonia Sehlstedt/Försvarsmakten/TT

Med kort varsel drog Försvarsmakten igång en ny typ av beredskapsinsats i Östersjön och på Gotland i början av veckan. Effekten blev dramatisk. Skälet är ryska militärövningar – som däremot inte kan ha kommit som en överraskning.

Under strecket
Publicerad

Marktrupper på Gotland i försvarsmaktens beredskapsinsats kring Östersjön.

Foto: Bezhav Mahmoud/Försvarsmakten/TT
Foto: Bezhav Mahmoud/Försvarsmakten/TT

Redan den 10 augusti gick den ryska Östersjöflottan ut med information om en kommande övning i Kaliningradområdet den 24–28 augusti. Uppgifterna återgavs av den ryska nyhetsbyrån Tass.

I det läget hade en annan stor övning – Ocean Shield – i Östersjön och Atlanten just avslutats, även då med Kaliningrad som bas. Tidigare i sommar genomfördes den stora Natoledda marinövningen Baltops i Östersjön, inklusive svenskt deltagande. Aktiviteten till havs har alltså varit fortsatt hög trots coronapandemin.

Annons
Annons
Annons