Annons
X
Annons
X

Ryska gummor kan få Loreen på fall

FINALNERVER Loreen är segertippad även när Harry Amster sätter betyg på finalbidragen. Följ hans live-kommentarer på svd.se under Eurovision song contest från kl 21.00 ikväll, då sändningen från Baku startar i SVT1.

Harry Amster: ”76-årige Engelbert Humperdinck, som jag varit arg på sen 1967 för att hans Release me hindrade Penny Lane med Beatles att komma 1:a på listorna, sjunger en stillastående hyfsad ballad.”
Harry Amster: ”76-årige Engelbert Humperdinck, som jag varit arg på sen 1967 för att hans Release me hindrade Penny Lane med Beatles att komma 1:a på listorna, sjunger en stillastående hyfsad ballad.” Foto: ELKE ROELS (EBU)

1. Storbritannien

Melodi: Love will set you free

Artist: Engelbert Humperdinck

Betyg: 3

Annons
X

76-årige Engelbert Humperdinck, som jag varit arg på sen 1967 för att hans Release me hindrade Penny Lane med Beatles att komma 1:a på listorna, sjunger en stillastående hyfsad ballad.

Foto: SERGEY PONOMAREV/AP

2. Ungern

Melodi: Sound of our hearts

Artist: Compact Disco

Betyg: 1

Konstigt att den här låten gick till final. Den syntiga popballaden är fortfarande lika seg trots att sångaren gör allt för att försöka vara innerlig. Tyvärr är det lika hemskt för det.

Foto: SERGEY PONOMAREV/AP

3. Albanien

Melodi: Suus

Artist: Rona Nishliu

Betyg: 2

Verkligen underligt att den här vrållåten tog sig vidare. Jo, hon kan sjunga men vem vill vänta en och en halv minut i schlagersammanhang på att refrängen ska börja? Göm allt porslin!

Foto: SERGEY PONOMAREV/AP

4. Litauen

Melodi: Love is blind

- - -

Artist: Donny Montell

- - -

Betyg: 1

Ännu en förunderlig låt. Kärleken är blind, sjunger Donny med bindel för ögat innan han sliter av den, skuttar några discosteg. Förhoppningsvis försvinner låten in i den eviga glömskan.

Foto: SERGEY PONOMAREV/AP

5. Bosnien & Hercegovina

Melodi: Korake ti znam

- - -

Artist: Maya Sar

- - -

Betyg: 3

Vacker pianoballad typ Alicia Keys. Tjusiga stråkar i den avskalade låten. Tar sig efter flera lyssningar men det största problemet är att det inte händer så mycket. Blir för flyktigt.

Foto: AP

6. Ryssland

**Melodi:**Party for everybody

- - -

Artist: Buranovskiye Babushki

- - -

Betyg: 5

Ja, vad ska man säga om sex ryska babusjkor som sjunger om att barnen kommer hem och alla är glada med textraderna ”Come on and dance, come on and boom boom boom”. Det är absurt lysande.

Foto: JESSICA GOW/SCANPIX

7. Island

Melodi: Never forget

Artist: Greta Salóme & Jónsi

- - -

Betyg: 7

Pampig duett där versen och fiolavsnittet är bättre än refrängen. Känns fortfarande som att titta på film och det här är soundtracket där kärleken rusar över stupet och allt är förbi.

Foto: SERGEY PONOMAREV/AP

8. Cypern

Melodi: La la love

Artist: Ivi Adamou

Betyg: 4

Svenska låtskrivare ligger bakom denna eurodisco. En av de gladare i hela tävlingen. Så klistrigt att det bör gå bra. Äter sig in mer och mer. Lalala-refrängen är förödande effektiv.

Foto: ELKE ROELS (EBU)

9. Frankrike

Melodi: Echo (you and I)

Artist: Anggun

Betyg: 3

Öppnar med Roxette-vissling och visst svänger det. Men låten är statisk och har svårigheter att sätta sig ordentligt trots att Anggun har lyskraft som en av Frankrikes stora stjärnor.

Foto: LUCA BRUNO/AP

10. Italien

Melodi: L'Amore é femmina

- - -

Artist: Nina Zilli

- - -

Betyg: 4

Låt med jazzstuk av svenska låtskrivare. Har som ryska bidraget textraden ”boom boom boom” vilket kanske är en vattendelare i år. Bra sångröst, avslappnad skön låt. Något svag refräng.

Harry Amster: ”Melodramatisk ballad med Kuula som upprepas i det oändliga. Svårt att skaka av sig. Inte lika förtjust i den här men den har en förmåga att växa till sig i och med sin repetitiva titel.” Foto: SERGEY PONOMAREV/AP

11. Estland

Melodi: Kuula

Artist: Ott Lepland

Betyg: 3

Melodramatisk ballad med Kuula som upprepas i det oändliga. Svårt att skaka av sig. Inte lika förtjust i den här men den har en förmåga att växa till sig i och med sin repetitiva titel.

Foto: SERGEY PONOMAREV/AP

12. Norge

Melodi: Stay

Artist: Tooji

Betyg: 4

En danslåt helt i linje med förra årets trea, Popular med Eric Saade. Finns en refräng som sätter sig direkt och för varje lyssning blir det värre. Kanske kan fortsätta att överraska.

Foto: THOMAS HANSES (EBU)

13. Azerbajdzjan

Melodi: When the music dies

Artist: Sabina Babayeva

Betyg: 3

Värdlandet ställer upp med schlagerballad som påminner om så många andra, men det är snyggt och melodin finns där till skillnad från andra bidrag i årets tävling. Men något vasst saknas.

Foto: SERGEY PONOMAREV/AP

14. Rumänien

Melodi: Zaleilah

Artist: Mandinga

Betyg: 3

Dragspel, dansbeat och sommarplåga är receptet för den här dängan. Till och med trummorna är glada. Men risken är överhettning i hjärnan för lalila-refrängen som är något irriterande. Betyg:

Soluna Samay tävlar för Danmark. Foto: SERGEY PONOMAREV/AP

15. Danmark

Melodi: Should've known better

Artist: Soluna Samay

Betyg: 3

Som en Beatlestitel men med en låt som är rätt stillastående. Ännu en låt som startar med trummor och refrängen är där och nafsar för att gripa tag. Solunas charm kan avgöra hela saken.

Foto: SCANPIX

16. Grekland

Melodi: Aphrodisiac

Artist: Eleftheria Eleftheriou

Betyg: 5

Svenska upphovsmän hjälper grekerna med glad Britney-disco där poprefrängen är omedelbar. Smarta textrader som ”Ahhhh ahhh, ohhhh ohhhh” upprepas gång på gång. Kan bli riktigt farlig.

Loreens startnummer är nr 17. Bilden är från genrepet. Foto: SCANPIX

17 Sverige

Melodi: Euphoria

Artist: Loreen

Betyg: 6

Loreen lyckades briljant i semifinalen trots minimala fadäser. Det här är utan tvekan årets bästa Eurovisionlåt.

Först och främst för att det bara tar 19 sekunder för Loreen att sätta låten. Men också för att hon lyckas få ihop en helhet av de ständiga tempoväxlingarna och undviker en enda sekund av seg tid.

I finalen är det ännu viktigare att hon inte bara går igenom tv-rutan utan helt enkelt spränger den med sin energi. Favoritskapet kan ju slå åt motsatt håll. Men det ska inte vara något problem.

Hoppas jag.

Foto: SCANPIX

18 Turkiet

Melodi: Love me back

Artist: Can Bonomo

Betyg: 4

En nanana-låt som låter som en judisk melodi från Spelman från taket. I semifinalen var rösten inte på topp. Får han till det är det en stark konkurrent trots rörighet och musikalvarning.

Spaniens bidrag 2012. Foto: SCANPIX

19 Spanien

Melodi: Quédate conmigo

Artist: Pastora Soler

Betyg: 3

Thomas G:son är en av låtskrivarna och då är det alltid farligt. Långa toner med inlevelse som ändå lämnar mig oberörd. Jovisst, det är en vacker ballad men det är alldeles för många i år.

Tysklands bidrag 2012. Foto: SCANPIX

20 Tyskland

Melodi: Standing still

Artist: Roman Lob

Betyg: 3

Och så ännu en ballad som brittiske sångaren Jamie Cullum varit med att skriva. ”I’m standing still” lyder en strof och det gör hela låten. Habilt, men det behövs mer som överraskar.

Harry Amster: ”Låter som om gamla bandet Electric Light Orchestra korsats med Rihannas hit Umbrella. Den är smittsam och Kurts mörka röst fixar helt enkelt en hyfsad poplåt, vare sig mer eller mindre.” Foto: SCANPIX

21 Malta

Melodi: This is the night

Artist: Kurt Calleja

Betyg: 3

Låter som om gamla bandet Electric Light Orchestra korsats med Rihannas hit Umbrella. Den är smittsam och Kurts mörka röst fixar helt enkelt en hyfsad poplåt, vare sig mer eller mindre.

Makedoniens bidrag 2012. Foto: SCANPIX

22. Makedonien

Melodi: Crno e belo

Artist: Kaliopi

Betyg: 3

Poplåt med hårdrocksattribut som inte når fram ordentligt. Det börjar lugnt med en flygel och skön refräng. När det fortsätter med en gnutta hårdrock blir det svagare. Lite efterhängsen.

Foto: SCANPIX

23 Irland

Melodi: Waterline

Artist: Jedward

Betyg: 3

Bröderna hår är tillbaka för andra året i rad för att försöka ta hem segern för landet som vunnit flest gånger. Det här är modern marschmusik, sämre än förra årets låt. Lite hysteriskt.

Serbiens bidrag 2012. Foto: SCANPIX

24 Serbien

Melodi: Nije ljubav stvar

Artist: Željko Joksimović

Betyg: 5

Det här är bästa balladen i år. Bombastiskt, javisst. Men melodin är omedelbar, vacker och äter sig in. Sköna stråkar, piano, klarinett. Definitivt en av vinnarkandidaterna i finalen.

Foto: SCANPIX

25 Ukraina

Melodi: Be my guest

Artist: Gaitana

Betyg: 3

Disco med tjatig refräng. Balladträsket gör att alla vaknar upp det till detta. Är inte säker på att den inbjudande titeln Be my guest räcker för att vinna mitt hjärta. Men det svänger.

Foto: SCANPIX

26 Moldavien

Melodi: Lăutar

Artist: Pasha Parfeny

Betyg: 3

Multigenrelåt som har en förmåga att ta sig in i ens hjärnvindlingar. Trots att det är så irriterande. Ett blåsavsnitt är smittande. Utstrålar tillkämpad glädje och är tröttsam.

Annons
Annons
X

Harry Amster: ”76-årige Engelbert Humperdinck, som jag varit arg på sen 1967 för att hans Release me hindrade Penny Lane med Beatles att komma 1:a på listorna, sjunger en stillastående hyfsad ballad.”

Foto: ELKE ROELS (EBU) Bild 1 av 26
Foto: SERGEY PONOMAREV/AP Bild 2 av 26
Foto: SERGEY PONOMAREV/AP Bild 3 av 26
Foto: SERGEY PONOMAREV/AP Bild 4 av 26
Foto: SERGEY PONOMAREV/AP Bild 5 av 26
Foto: AP Bild 6 av 26
Foto: JESSICA GOW/SCANPIX Bild 7 av 26
Foto: SERGEY PONOMAREV/AP Bild 8 av 26
Foto: ELKE ROELS (EBU) Bild 9 av 26
Foto: LUCA BRUNO/AP Bild 10 av 26

Harry Amster: ”Melodramatisk ballad med Kuula som upprepas i det oändliga. Svårt att skaka av sig. Inte lika förtjust i den här men den har en förmåga att växa till sig i och med sin repetitiva titel.”

Foto: SERGEY PONOMAREV/AP Bild 11 av 26
Foto: SERGEY PONOMAREV/AP Bild 12 av 26
Foto: THOMAS HANSES (EBU) Bild 13 av 26
Foto: SERGEY PONOMAREV/AP Bild 14 av 26

Soluna Samay tävlar för Danmark.

Foto: SERGEY PONOMAREV/AP Bild 15 av 26
Foto: SCANPIX Bild 16 av 26

Loreens startnummer är nr 17. Bilden är från genrepet.

Foto: SCANPIX Bild 17 av 26
Foto: SCANPIX Bild 18 av 26

Spaniens bidrag 2012.

Foto: SCANPIX Bild 19 av 26

Tysklands bidrag 2012.

Foto: SCANPIX Bild 20 av 26

Harry Amster: ”Låter som om gamla bandet Electric Light Orchestra korsats med Rihannas hit Umbrella. Den är smittsam och Kurts mörka röst fixar helt enkelt en hyfsad poplåt, vare sig mer eller mindre.”

Foto: SCANPIX Bild 21 av 26

Makedoniens bidrag 2012.

Foto: SCANPIX Bild 22 av 26
Foto: SCANPIX Bild 23 av 26

Serbiens bidrag 2012.

Foto: SCANPIX Bild 24 av 26
Foto: SCANPIX Bild 25 av 26
Foto: SCANPIX Bild 26 av 26
Annons
X
Annons
X