Rysk vapenförsäljning ökar stort

Rysslands vapenförsäljning exploderade med 20 procents ökning förra året – och det är främst ryssarna själva som köper vapnen. Ett ryskt vapenföretag närmar sig topp-tio-listan, som sedan kalla kriget bara innehållit vapenproducenter från USA eller Västeuropa. Det uppger Sipri i ny rapport.

Under strecket
Publicerad

Stridsplanstillverkning i ryska Irkutsk.

Foto: STEFAN BLADH
Annons

Världens hundra största vapenproducenters försäljning av vapen och militära tjänster sjönk under 2013 för tredje året i rad. Försäljningen krympte med 2 procent till 402 miljarder dollar. Men minskningen stannade av jämfört med 2012 då den var 3,9 procent. Det visar nya siffror från Stockholms internationella fredsforskningsinstitut, Sipri, som publiceras på måndagen.

Det är främst företag i USA och Kanada som fortsätter att sälja färre vapen, medan Europa har en mer blandad bild. I USA beror minskningen på begränsningar i militärutgifterna, samt tillbakadragandet av trupper från Afghanistan och Irak som lett till nedgång i vapenförsäljningen. Franska företag ökar däremot sin försäljning, medan brittiska säljer ungefär lika mycket som tidigare. Italienska och spanska vapenproducenter minskar stadigt sin försäljning. Svenska Saab har klättrat upp från plats 34 till 31 över världens 100 största vapenförsäljare under 2013.

Annons
Annons
Annons