Annons
X
Annons
X

Ryssland trappar upp militärt kring Östersjön

Kriget i Syrien och kampen mot IS har delvis flyttat fokus från Östersjöområdet. Samtidigt fortsätter upprustningen. Redan 2016 kan Gotland komma inom räckhåll för kärnvapenbestyckade robotar.

Både Syrien och svenska säkerhetsläget är ämnen på Folk och försvars årliga rikskonferens som inleds i helgen.

(uppdaterad)
Det skärpta säkerhetsläget
[object Object]
Ryska soldater landstiger under en övning i Kaliningrad. Foto: Alexei Druzhinin / TT / NTB Scanpix

Rysslands militära uppbyggnad och aggressiva agerande hade skapat ett skärpt säkerhetsläge i Sveriges närområde redan före kriget i Ukraina och annekteringen av Krim. Både före och efter har det inträffat allvarliga incidenter i luften och till havs.

På långfredagen 2013 övade ryska bombplan anfall mot tänkta mål i Stockholmsområdet och södra Sverige. Sommaren 2015 genomfördes en liknande övning. Under 2014 och 2015 störde den ryska marinen vid flera tillfällen det nu avslutade bygget av Nordbaltkabeln mellan Sverige och Litauen. UD svarade då med en skarpt formulerad protestnot till ryssarna.

En nyckelfråga nu 2016 är den ryska militärens planer på att placera det toppmoderna robotsystemet Iskander i den ryska enklaven Kaliningrad, inklämd mellan Natoländerna Polen och Litauen, på ett avstånd av 300 kilometer från Gotland. Tidigare har Iskander bland annat använts av den ryska militären under kriget i Georgien 2008.

Annons
X

– Iskander är en markrobot som har en officiell räckvidd upp till 500 kilometer. De kan vara kärnvapenbärande, säger Jörgen Elfving, före detta överstelöjtnant och Rysslandsexpert med uppdrag vid Försvarshögskolan, till SvD.

Foto: SvD Grafik

**Avståndet mellan Gotland **och Kaliningrad är 300 kilometer. Även sydöstra Sverige ligger inom räckvidden för Iskandersystemet. Robotarna skulle nå flygflottiljen F17 i Kallinge i Blekinge med en viktig roll i den svenska incidentberedskapen.

Detsamma gäller marinbasen i Karlskrona där stora delar av marinens verksamhet och fartyg finns.

Jörgen Elfving:

– Tillförseltakten av det här robotsystemet är två brigader per år och vi får se vad som händer under 2016, var nästa två brigader landar in någonstans.

Avskjutningsfordon för Iskander-missiler på Röda torget i Moskva under en segerparad. Foto: Alexander Zemlianichenko / TT / NTB Scanpix

Hur sannolikt är det att robotarna placeras i Kaliningrad?

– På sikt ser jag framför mig att man kommer att gruppera Iskanderrobotar permanent i Kaliningrad. Det skulle vara en rejäl eskalering av situationen i Östersjöområdet.

Redan nu har Iskandersystemet tillfälligt varit placerat i Kaliningrad.

– Man har fört dit robotar från gång till annan i samband med övningar, så sent som i mars i år tilltransporterade man Iskanderrobotar till Kaliningrad, säger Jörgen Elfving.

Vid en presskonferens i Pentagon i december tog den amerikanske arméchefen i Europa, generallöjtnant Ben Hodges, upp den ryska militärens satsning i Kaliningrad:

– Det mest oroande är att man har kapacitet att stänga av Östersjön med hjälp av sjömålsrobotar, luftvärnssystem och elektronisk krigföring. Sedan har vi också det sätt som ryska företrädare har talat om Danmark som ett mål för kärnvapen och Sverige som ett mål för kärnvapen.

I en FOI-rapport från i höstas talades det att utplaceringen av nya vapensystem i Kaliningrad skulle ”utgöra ett avsevärt operativ problem för den som i en kris eller krig vill förstärka eller försvara Baltikum”.

– I den ryska debatten har varit tal om permanent gruppering av Iskanderrobotar med anledning av Natos förhandslagring av materiel och framflyttningen av positionerna i Baltikum, säger Jörgen Elfving.

Uppgifterna har fått stöd även i det som publicerats i statligt kontrollerade ryska medier.

– Ett slutgiltigt beslut om Iskander kommer att fattas efter en detaljerad analys av det potentiella hotet, enligt en anonym källa som citerats av ryska nyhetsbyrån Interfax.

I den hotbilden ingår de amerikanska planerna på ett missilförsvar i Polen och Rumänien de närmaste åren. Med ryska ögon skulle det rubba den strategiska maktbalansen i Östeuropa.

Nato i sin tur anser att den expansion man nu genomför i de baltiska länderna och övriga medlemmar i öst är ett svar händelserna i Ukraina och på Krim.

Ett avskjutningsfordon för Iskander-missiler under en parad i Moskva 2013. Foto: Alexander Zemlianichenko/AP

För närvarande pågår en utbyggnad av lokala högkvarter i sex medlemsländer: Estland, Lettland, Litauen, Bulgarien, Rumänien och Polen. Dessutom ska det regionala högkvarteret i Szczecin förstärkas kraftigt med dubblerad personalstyrka.

Vid sidan av det har både Nato och USA planer på att placera ut tung materiel för upp till 5 000 soldater – stridsvagnar, pansarfordon och annan utrustning – i de baltiska staterna.

På den ryska sidan pågår genomförandet av den stora militärreformen från 2008. Satsningarna ligger både på modern materiel och fler soldater, bland annat genom att öka antalet kontraktsanställda.

Den ryska närvaron i Syrien slukar stora resurser och detsamma gäller Krim och Ukraina. Men vid sidan av det har ytterligare två områden varit militärt prioriterade under 2015: Arktisområdet och Kaliningrad.

Redan nu finns andra moderna system i Kaliningrad, bland annat luftvärnsroboten S 400 med en räckvidd på 400 kilometer med enbart konventionella vapen. Även S 400-systemet når både tGotland och flyg- och marinbaserna i Blekinge. Det är samma system som placerades ut i Syrien för att skydda ryskt stridsflyg efter att Natolandet Turkiet sköt ner ett ryskt bombplan i slutet av november 2015.

Nato övar i Östersjön. Foto: Yvonne Åsell
Annons

Ryska soldater landstiger under en övning i Kaliningrad.

Foto: Alexei Druzhinin / TT / NTB Scanpix Bild 1 av 5
Foto: SvD Grafik Bild 2 av 5

Avskjutningsfordon för Iskander-missiler på Röda torget i Moskva under en segerparad.

Foto: Alexander Zemlianichenko / TT / NTB Scanpix Bild 3 av 5

Ett avskjutningsfordon för Iskander-missiler under en parad i Moskva 2013.

Foto: Alexander Zemlianichenko/AP Bild 4 av 5

Nato övar i Östersjön.

Foto: Yvonne Åsell Bild 5 av 5
Annons
X
Annons
X