Annons
X
Annons
X

Rysk säkerhetstopp varnar för Finland

HELSINGFORS. Den före detta chefen för den ryska underrättelsetjänsten låter förstå att finländska nationalister håller på att infiltrera Karelen. I Ryssland ses Finland som ett vänligt inställt land, men flera ledande tjänstemän varnar för att man måste se upp med finnarna.

Nikolaj Patrusjev.
Nikolaj Patrusjev. Foto: AP

**Finland **blir alltmer revanschistiskt och antiryskt. Det anser Nikolaj Patrusjev, tidigare chef för den ryska underrättelsetjänsten FSB.

– Mot en fond av antirysk retorik i väst ser vi att de nationalistiska och revanschistiska organisationerna i Finland har aktiverat sig. Deras inflytande i Karelen växer. De verkar genom olika medborgarorganisationer, sade Patrusjev i Petrozavodsk på onsdagen, enligt den ryska nyhetsbyrån TASS.

Exakt vilka organisationer som Patrusjev avsåg sade han inte. Han uppmuntrade också till samarbete över gränserna och sade att Ryssland måste stärka kontakterna till Finland för att för att kunna skydda sina nationella intressen, enligt den oberoende ryska tv-kanalen Dozjd.

Annons
X

Den ryska Karelenrepublikens guvernör Aleksandr Chudilainen varnade i fjol för att man måste följa med Finlands göranden och låtanden i området.

– I dag är Finland ett vänligt inställt land. Men så fort demonstrationerna på Majdan började vägrade den finländska försvarsministern träffa den ryska. Det är helt klart att Storebror (med det avsåg Chudilainen USA/reds anm) dikterar villkoren inte bara för Europa, utan också för lilla Finland, sade Chudilainen i fjol enligt tidningen Karelskaja Gubernija.

På onsdagen firade Ryssland annekteringen av Krim för ett år sedan. Vladimir Putin mötte ett folkhav nedanför Vasilijkatedralen, som ligger i ändan av Röda torget i centrala Moskva, några hundra meter från bron där oppositionsledaren Boris Nemtsov mördades för några veckor sedan. Tillsammans sjöng man bland annat ryska nationalsången, det vill säga den gamla sovjethymnen med nya ord. På tv-bilderna sjunger Putin med av hjärtans lust.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Enligt den ryska tv-kanalen RBK skall även folk ha skanderat ”olé olé olé olé, Krim är vårt och nu tar vi Polen och Finland”.

  Annons
  Annons
  X

  Nikolaj Patrusjev.

  Foto: AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X