Annons

Rysk rockstjärna retar Putin

”Jag avskydde Sovjetmakten av hela mitt hjärta. Det sista jag vill är att vi ska vara tillbaka där igen”, säger Sverigeaktuelle Andrej Makarevitj.
”Jag avskydde Sovjetmakten av hela mitt hjärta. Det sista jag vill är att vi ska vara tillbaka där igen”, säger Sverigeaktuelle Andrej Makarevitj. Foto: Oksana Yushko

– Jag vill inte alls syssla med politik. Jag hatar det. Men det finns situationer då det är oanständigt att tiga.
Andrej Makarevitj är en av Rysslands mest älskade artister, men har under det senaste året blivit uthängd som förrädare av Kremlstyrda medier. Nästa vecka ger han sin första konsert i Stockholm. SvD träffade honom i Moskva.

Under strecket
Publicerad

MOSKVA. Andrej Makarevitj är klädd i duvgrå sidenskjorta, svart skräddarsydd kostym och röda strumpor. Han är vänlig men uttalat reserverad och uttrycker sig på en bildad ryska som omedelbart skvallrar om hans uppväxt i ett kultiverat Moskvahem.

Makarevitj är dessutom rockstjärna – en av Rysslands största med sånger som har präglat en hel generation. Sedan 1969 är han låtskrivare och solist i Masjina Vremeni (Tidsmaskinen), Rysslands äldsta rockband som grundades samma år och fortfarande ger ut nya skivor. Generationer över hela det forna Sovjet växte upp med hans musik, en blandning av blues, rock och rysk folkmusik som inte sågs med blida ögon av de sovjetiska myndigheterna men som spelades överallt på raspiga kassettband och icke utannonserade konserter. När jag frågar mina ryska vänner säger alla med en mun: Makarevitjs sånger är vår ungdom.

Annons
Annons
Annons