Annons
X
Annons
X
Världen
Kommentar

Gunilla von Hall: Rysslands besked kom som en blixt från klar himmel

(uppdaterad)
Kriget i Syrien

Rysslands besked om reträtt från Syrien har fått humöret att stiga flera grader vid fredssamtalen i Genève. Där var stämningen frostig på måndagen med en avgrundsdjup klyfta mellan parterna. Nu har ett försiktigt hopp väckts att samtalen kan komma framåt, när de fortsätter på tisdagen.

Rysslands president Vladimir Putin

Rysslands president Vladimir Putin Foto: Alexei Nikolsky / AP

GENÈVE Rysslands besked på måndagskvällen kom som en blixt från klar himmel för många världsledare samt fredsmäklare i det syriska infernot. Många skeptiker undrade först om det ens var sant. Men president Vladimir Putin tycks mena allvar: han tänker dra tillbaka merparten av den militära styrkan i Syrien. Tillbakadragandet ska börja på tisdagen.

Det ryska beskedet kom då som en ljusning, som kan gjuta något slags liv i samtalen även om undringarna är många.

Syriens president Bashar al-Assad uppges ha informerats samt vara med på noterna. Enligt Putin är styrkornas uppdrag slutfört. Ryssland har sagt att man velat slå ut islamistiska terrorister med flygangreppen. Men landet har anklagats för att även bomba rebellerna och därmed stärka president Assad. Ryssarna har också anklagats för att ha begått krigsbrott genom att döda över tusen civila i bombningarna sedan september förra året.

Annons
X

Men något fullständigt militärt tillbakadragande är det inte frågan om. Den ryska marinbasen och flygbasen i kuststaden Tartus blir kvar, och kan rimligtvis komma att användas igen vid behov. Ett antal soldater antas även bli kvar i landet.

En rysk helikopter över flygbasen Hemeimeem i Syrien. Foto: Vladimir Isachenkov / AP

Många frågor kvarstår om varför Putin fattar detta drastiska beslut nu. Men trots en viss skepsis kom nyheten som ett brev på posten vid de kärva Syriensamtalen i Genève. Samtalen återupptogs på måndagen efter att ha kollapsat i början av februari – och det var inga glada miner.

Parterna står miltals ifrån varandra efter att regimen i helgen deklarerat att president Bashir al-Assads framtid inte ens får nämnas vid samtalen. Reaktionen kom efter att FN-sändebudet Staffan de Mistura sagt att nytt regerande, ny konstitution och nya val inom 18 månaderna står högst på agendan. Så det såg helkört ut när regimen och oppositionen kom till Genève.

Det ryska beskedet kom då som en ljusning, som kan gjuta något slags liv i samtalen även om undringarna är många. En möjlig förklaring är att Ryssland inte vill ses som värstingen som återigen förstör fredssamtalen. Första omgången med samtal kollapsade den 3 februari på grund av hejdlösa ryska bombningar. Med denna diplomatiska piruett framstår Putin som resonlig och välvilligt inställd till fredssamtal, vilket är en hoppfull signal.

Det militära tillbakadragandet kan vara början på en riktig fredsprocess.

Andra tror att ryssarna anser att man stärkt al-Assad tillräckligt för att den syriska presidenten ska överleva politiskt och på slagfältet. Behöver han mer hjälp finns ju flygbaserna kvar. Kanske finns även en otålighet med Assad, och genom att dra tillbaka styrkorna sätter ryssarna press på den syriske presidenten att slutligen engagera sig i fredssamtalen.

Rysslands president Vladimir Putin och ryska försvarsministern Sergey Shoygu under deras möte i Moskva på måndagen. Foto: Mikhail Klimentyev / AP

Ryssland tros också verkligen vilja ha en politisk lösning och slut på denna blodiga konflikt. Det militära tillbakadragandet kan därmed vara början på en riktig fredsprocess.

För den mörbultade oppositionen är det ryska beskedet också en livboj att klamra fast vid i fredssamtalen. De har känt sig som totala förlorare på senare tid med upprepade förluster på slagfältet. Med denna ryska gest har de fått nytt hopp om samtal som kan ge utdelning för dem innan det är för sent. Om inte annat kan fredssamtalen få en efterlängtad knuff framåt.

Men i vassen lurar sannolikt nu terrorgrupperna Islamiska staten och Nusrafronten. Med ett ryskt tillbakadragande kan de blomstra igen och attackera på nytt. Ryssland hävdar visserligen att deras uppdrag är fullgjort. Men finns det någon som på allvar tror att Islamiska staten är eliminerad i Syrien efter Rysslands bombningar? Den hisnande svåra uppgiften kvarstår att lösa.

Annons

Rysslands president Vladimir Putin

Foto: Alexei Nikolsky / AP Bild 1 av 3

En rysk helikopter över flygbasen Hemeimeem i Syrien.

Foto: Vladimir Isachenkov / AP Bild 2 av 3

Rysslands president Vladimir Putin och ryska försvarsministern Sergey Shoygu under deras möte i Moskva på måndagen.

Foto: Mikhail Klimentyev / AP Bild 3 av 3
Annons
X
Annons
X