Annons
X
Annons
X

Rysk parodi på Sveriges veckoförsvar

Sveriges veckoförsvar har blivit satir i ryska tevekanalen RT1. I parodifilmen får överbefälhavare Sverker Göranson varna för ryssen till tonerna av Abba-låten ”Mamma Mia”.

Youtubeklipp med ett inslag i rysk tv som hånar Sveriges oro kring försvaret.
Youtubeklipp med ett inslag i rysk tv som hånar Sveriges oro kring försvaret. Foto: YOUTUBE

Den ryska skämtfilmen inleds med en nyhetssändning där nyhetsuppläsaren uppmärksammar
uttalandet från överbefälhavare Sverker Göranson om att Sverige inte klarar mer än en vecka om landet angrips militärt. Scenen sveper över till en rysk Sverker Göranson-figur i talarstol som varnar för rysk attack.

I videon dras flera Ikea-referenser, bland annat skymtar en tallrik köttbullar förbi. De skämtar om att anfallet mot Sverige blir som i hockey-vm förra året då Ryssland slog Sverige med 7-3.

”De tar över Sverige på en arbetsvecka för att sedan vila på helgen” sjunger Sverker Göranson-figuren.

Annons
X

Det svenska försvaret illustreras som svaga och rädda. I gul-blåa trikåer dansar de runt Sverker-karaktären med oroade miner och en anfallsplan mot Sverige målas upp med hur bomber ska falla i luften och att den finländska skölden knappast kan skydda oss.

I slutet ber Sverige ryska trupper komma hit och skydda oss mot Nato.

Videon sändes i det ryska tv-programmet Yesterday Live i söndags.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Yttrandefrihet är bra, särskilt i Ryssland, säger försvarsminister Karin Enström till SvD.

  – Videon är rolig. Men vi vill absolut inte bidra till att måla ut Ryssland som en fiende eller motståndare. Vi förhåller oss till de militära förmågor som finns i omvärlden. Ingen kan idag förutse vilken politisk vilja som finns om sju, tio eller tolv år. Falklandskriget eller invasionen av Kuwait var konflikter som få förutsåg, säger vikarierande ÖB Jan Salestrand till SvD.

  Här kan du
  se den ryska Abba-tolkningen.

  Den ryska videon kanske kan ses som vedergällning mot Sverige. I pausunderhållningen i den svenska finalen i Melodifestivalfinalen 2009 framfördes inslaget ”Tingeling goes Russia” som var en satir över ryska företeelser. Inslaget fick många ryssar att se rött.

  Testa dig i senaste veckornas nyhetsquiz

  V40 | Vad misstänks partiledaren för? quiz.svd.se V 39 | Vad heter den omstridda boken? quiz.svd.se V 38 | Bäst betalda fotbollsspelaren? quiz.svd.se

  Svd

  Annons
  Annons
  X

  Youtubeklipp med ett inslag i rysk tv som hånar Sveriges oro kring försvaret.

  Foto: YOUTUBE Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X