Annons

Rysk övning en väckarklocka för Sverige

På långfredagen för ett år sedan överraskade ryskt bombflyg Sveriges försvar. Därefter har Ryssland gång på gång överrumplat omvärlden. Idag skildrar SvD:s Mikael Holmström året då ett oförberett Europa kastats från djupaste fred till konfrontation och upprustning.

Under strecket
Publicerad

Långfredagen 2013 övade ryskt bombflyg anfall mot Sverige. SvD avslöjande händelsen som blev en alarmklocka. Efter Rysslands annektering av Krim har vi ett helt nytt säkerhetspolitiskt läge. Från den ena påsken till den andra har vi kastats från djupaste fred till vad som alltmer liknar ett nytt kallt krig.

Foto: YVONNE ÅSELL Bild 1 av 13

Sex amerikanska F-15 står, som i en maktdemonstration, sida vid sida intill startbanan. De sex planen kom hit som en amerikansk förstärkning direkt efter Rysslands aggression mot Krim.

Foto: YVONNE ÅSELL Bild 2 av 13

Vi möts av en intensiv verksamhet och ser transportplan och ett av Natos flygande radarspanings och stridsledningsplan (AWACS). Tiotals flygstridsledare kliver ombord på det stora vitmålade planet som startar och bevakar luftrummet från en bana ovanför Rigabukten.

Foto: YVONNE ÅSELL Bild 3 av 13

Det finns en skillnad mellan 2014 och 1989. Då, vid järnridån, var känslan att kalla kriget gick mot sitt slut. Tre veckor senare föll Berlinmuren. 2014 är känslan motsatt: början på ett nytt kallt krig - eller något ännu värre?

Foto: YVONNE ÅSELL Bild 4 av 13

I år är det tio år sedan Litauen, Estland och Lettand fick komma med i Nato. Men de saknade, och saknar, eget stridsflyg. Därför turas alliansens länder om att vakta här i pass om fyra månader i taget.

Foto: YVONNE ÅSELL Bild 5 av 13

Den dova larmsirenen tjuter. Flyghangarens stora väggar hissas upp. En bil bromsar in, två amerikanska piloter hoppar ur och klättrar upp i var sitt stridsflygplan, F-15 C Eagle. Markpersonalen runt om planen kopplar ur slangar och sladdar medan piloterna kör igång de mullrande motorerna.

Foto: YVONNE ÅSELL Bild 6 av 13

Detta är rovfåglar med vässade klor: under vingarna har de fyra skarpladdade robotar vardera - för att skjuta ner fiender bortom horisonten och för närstrid.

Foto: YVONNE ÅSELL Bild 7 av 13

När de två skarpladdade planen ur incidentberedskapen lyft så följs de sex andra F 15. Vi räknar med blotta ögat till totalt tolv F 15 denna dag.

Foto: YVONNE ÅSELL Bild 8 av 13

På Siuliaiu 2014 är det åter amerikaner i en frontlinje. Ingen säger det, men avsikten med förstärkningen här är uppenbar: deterrence, avskräckning. Syftet är att göra klart för Rysslands president Vladimir Putin att gör han en framstöt mot Nato-länderna vid Östersjökusten blir det krig med USA.

Foto: YVONNE ÅSELL Bild 9 av 13

Några länder ville inte ha hit Sverige - som står utanför Nato - mitt under krisen med Ryssland. Övningen och vårt besök genomförs, men denna gång finns inte ens tid för en kopp kaffe

Foto: YVONNE ÅSELL Bild 10 av 13

Det är denna övning som gjort att SvD och andra medier fått komma in på basen. Men övningen har varit ifrågasatt internt inom Nato.

Foto: YVONNE ÅSELL Bild 11 av 13

– Vad vi gör här rent operativt är jag inte intresserad av att tala om. Men de resurser vi har här och det fotavtryck vi gör passar perfekt för vad som helst som kan tänkas inträffa, säger Lendy Renegar. Hans flygflottilj är USA:s utryckningsstyrka i Europa och på F-15-planet bakom honom finns dess förbandsmärke: Frihetsgudinnan.

Foto: YVONNE ÅSELL Bild 12 av 13

Ett amerikansk F-15-plan lyfter redo att försvara de baltiska Nato-ländernas luftrum.

Foto: YVONNE ÅSELL Bild 13 av 13

SIAULIAI, LITAUEN, 1 april 2014

Tuut! Tuut! Tuut! Den dova larmsirenen tjuter. Scramble! (Startorder!) Flyghangarens stora portar rör sig ljudlöst uppåt. En bil bromsar in, två amerikanska piloter hoppar ur, springer in i hangaren och klättrar upp i varsitt stridsflygplan, F-15 C Eagle. Markpersonalen kopplar ur slangar och sladdar medan piloterna kör i gång de mullrande motorerna.

Annons
Annons
Annons