Rysk olja okänt för konsumenter

Ingen av bilisterna som SvD Näringsliv frågar känner till att en stor andel i av råoljan i bensin och diesel kommer från Ryssland. Endast bränsleföretaget St1 ursprungsmärker i dag sitt bränsle med ett klistermärke på pumpen som hänvisar till information på företagets hemsida. Flera andra bränslebolag redovisar också ursprunget på sina hemsidor eller i årsredovisningar, men det är tydligt att informationen sällan når konsumenten.

Under strecket
Publicerad
Annons

Hur ser du på att en stor del råolja importeras från Ryssland?
Bo Ahnegård, Stockholm, konsult:
– Jag tankar det som erbjuds. Bor man inne i stan, som jag, så tankar man det som finns. Om det vore rysk olja så bekymrar det mig inte. Det grundläggande problemet är att det finns för få mackar. Dessutom tankar jag etanol, eftersom det ska vara miljövänligare.

Hur ser du på att en stor del råolja importeras från Ryssland?
Rolf Näslund, Nyköping, rörmokare:
– Jag hade ingen aning om att stor del av råoljan kom från Ryssland. Jag vet inte riktigt vad jag tycker om det. Helst skulle vi gå ifrån råoljan, men det går nog inte i nuläget. Jag kör många mil varje dag och jag vet inte om det finns ett batteri som skulle räcka för det. Tesla kanske, men jag vet inte om min chef tycker att jag ska ha en sådan.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons