Rysk fyr i Sverige orsak till ytterst märklig gräns

På Märket möts Finland och Sverige – men även kommunerna Östhammar, Norrtälje och Hammarland.
På Märket möts Finland och Sverige – men även kommunerna Östhammar, Norrtälje och Hammarland. Foto: Johan Fredriksson och Openstreetmap

Världen är full av konstiga gränser. En av världens allra märkligaste gränsdragningar finns på den lilla ön Märket – en ö som markerar gränsen mellan Finland och Sverige.

Under strecket
Publicerad
Annons

Fråga: ”Det cirkulerar många listor på webben över bisarra nationsgränser, till exempel territoriella abnormiteter vid USA:s och Kanadas gräns och diverse nederländsk-belgiska konstigheter. Men en av de allra besynnerligaste gränsdragningarna tycks vara svensk-finsk, på en ö mitt i Bottenhavet. Antagligen finns det en historia bakom.”

Dick Harrison: Det stämmer. Gränsen som frågeställaren syftar på ligger på den lilla ön (eller snarare skäret) Märket i Södra kvarken. Allt sedan freden i Fredrikshamn har Märket markerat gränsen mellan Sverige och Finland (som på den tiden ingick i det ryska imperiet). Logiskt sett borde nationsgränsen löpa tvärs genom ön, något som också anges i 1921 års Ålandskonvention, men den moderna byråkratin har velat annorlunda.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons