Annons
X
Annons
X

Rysk delegation portas från svenskt datacenter

En delegation med 50 it-chefer från Ryssland skulle i dagarna ha besökt internetoperatören Bahnhof för att studera deras serverhallar. Nu portar företaget delegationen.

[object Object]
Korskopplingsskåp hos Bahnhof. Foto: BERTIL ERICSON/TT

Bahnhofs vd Jon Karlung hänvisar till det rådande säkerhetsläget och de ryska aggressionerna kring Östersjön och Ukraina, och säger att företaget inte vill dela med sig av sin teknik för återvinning av värme från de stora och värmealstrande anläggningarna.

– Vi vill inte ge Ryssland tillgång till den här teknologin, säger han enligt ett pressmeddelande.

Besöket har planerats av den finska organisationen Digitice under namnet ”Russian-Nordic Data Center Expedition”, och enligt Bahnhof är majoriteten av de 50 deltagarna tekniska chefer på ryska it-företag.

Annons
X

– Ryssland förbjuder ju molntjänster från utlandet vid nyår, eftersom de inte vill använda exempelvis amerikanska moln. Då måste de bygga mängder av nya egna serverhallar. Därför vill de besöka och studera vårt projekt Elementica, säger Jon Karlung.

De aktuella serverhallarna återvinner den värme som datorerna alstrar så att de kan värma upp varmvatten och element i närliggande bostadsområden.

– Vi återupptar gärna relationerna till det fria ryska näringslivet om säkerhetsläget i Europa förbättras, men just nu finns det inte på kartan, säger Jon Karlung enligt pressmeddelandet.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  Annons
  X

  Korskopplingsskåp hos Bahnhof.

  Foto: BERTIL ERICSON/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X