Rymdvinet som kan bli världens dyraste

En av de tolv flaskor vin som vistats i 14 månader på den internationella rymdstationen ISS. En sådan flaska ska nu säljas på auktion.
En av de tolv flaskor vin som vistats i 14 månader på den internationella rymdstationen ISS. En sådan flaska ska nu säljas på auktion. Foto: Christophe Ena/AP/TT

Det är redan unikt, eftersom det åldrats i över ett år i rymden. Frågan är om det röda, exklusiva Bordeauxvinet även blir det dyraste som sålts?

Under strecket
TT-AFP-Reuters
Publicerad
Annons

Auktionshuset Christies uppskattar att flaskan, en av tolv som tillbringat 14 månader på den internationella rymdstationen ISS, kan inbringa motsvarande 8,5 miljoner kronor.

Innehållet, ett årgångsvin från 2000 producerat av den anrika franska vingården Pétrus, har framställt av merlotdruvor i Pomerol. Rymdvinet återvände till jorden i januari och blindtestades i mars av en panel vinexperter i Bordeaux som gjorde tummen upp. De beskrev anmärkningsvärda skillnader i färg, arom och smak hos drycken som varit i tyngdlöshet. Referenser till bränd apelsin, åldrat läder, körsbär och lakrits förekom.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons